Novák Katalin emlékeztetett, hogy az Otthonteremtési programmal – a gazdaság-újraindítási program részeként – abban szeretnénk segíteni, hogy mindenkinek, aki gyermeket vár vagy gyermeket nevel, biztos fedél legyen a feje felett, saját tulajdonú otthonban élhessen.

A családokért felelős miniszter felsorolta, hogy az Otthonteremtési program egyes pontjainak igénybevételére kik jogosultak.

1. áfa-csökkentés: január 1-jétől 27 %-ról 5%-ra csökken az új építésű (vagy generálkivitelezővel építtetett) ingatlanok áfája. Ezzel bárki élhet, aki maximum 150 négyzetméteres új építésű lakást vagy maximum 300 négyzetméteres új építésű házat vásárol.

2. áfamentesség: Azok, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű otthont, teljesen áfamentesen tehetik ezt meg. Tehát gyermek vállalása vagy gyermek nevelése esetén a házaspárok, együtt élő párok vagy akár egyszülős családok is részesülhetnek a teljes áfamentességben új építésű ingatlan vásárlásakor.

3. áfa-visszaigénylés: Akik építkeznek, 5 millió forintig visszaigényelhetik az építkezési költségek áfáját.

4. Illetékmentesség: Mindazok számára, akik CSOK-kal vásárolnak új otthont (használt vagy új építésű ingatlant), teljes illetékmentességet biztosítunk, így nekik egyáltalán nem kell megfizetniük az illetéket. Ezzel 4%-ot spórolnak meg a családok.

5. Otthonfelújítási támogatás: A maximum 3 millió forintos, az otthon felújítására költött összeg legfeljebb felét jelentő vissza nem fizetendő támogatást azok vehetik igénybe, akik gyermeket várnak vagy nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék szebbé, még élhetőbbé vagy biztonságosabbá tenni.

6. Otthonfelújítási kölcsön: azoknak szól, akiknek nincs most akkora anyagi mozgástere, hogy éljenek az Otthonfelújítási támogatás lehetőségével, mivel nem tudják ezt előzetesen megfinanszírozni. Ugyanakkor szeretnék felújítani az otthonukat, és tudják, hogy a maximum 6 millió forintos, garantáltan 3%-os kamatú, maximum 10 éves futamidejű állami kamattámogatású kölcsönt vissza tudják idővel fizetni.

7. Többgenerációs otthonteremtés: Ha a szülői házba beköltöznének a fiatalok úgy, hogy ott várnának, vállalnának gyereket, vagy már gyereket nevelnek, akkor erre is lehetőségük nyílik a CSOK teljes összegének igénybevételével. Három gyermek vállalása vagy nevelése esetén ez akár 10 millió forintos vissza nem fizetendő támogatást jelent, amihez egyébként igénybe vehetik a CSOK kölcsönt is.

Az Otthonteremtési program egyes részei szólnak azoknak, akik gyermekvállalás előtt állnak, és azoknak is, akik már gyermeket nevelnek. Szól a házaspároknak, együtt élőknek, egyszülős családoknak, és szól azoknak is, akik nem szeretnének költözni, hanem a saját otthonukat szeretnék felújítani – összegezte a családokért felelős miniszter.