A pályaorientációban, pályaválasztásban több szereplő vesz részt: a szülő, a pedagógus és a gyermek – vázolta a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a Duna TV Család-barát című magazinműsorában.  

– A pedagógus ideális esetben számos családot kísért már végig ezen a folyamaton, és objektívebb rálátása van arra, hogy milyen a gyermek, milyen képességei, lehetőségei vannak, emellett pedig jól felépített ismerettel rendelkezik az egész oktatási rendszerről – részletezte az ügyvezető.

– A szülő már közel sem ennyire objektív, hiszen élete legdrágább kincséről van szó, akinek a sorsa nagyon fontos a számára, és sokszor úgy érezheti, mintha neki kellene újra pályát választania. Ám azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ilyenkor nem a szülő választ, hanem a gyermek – emlékeztetett Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

Hozzátette: a főszereplő a pályaválasztáskor a gyermek, aki azonban sokszor bizonytalan lehet, és eltérő információk érhetik, amelyek között nehezen igazodik el.

– A Családbarát Magyarország Központnál mind a három szereplőt igyekszünk támogatni – hangsúlyozta a társaság ügyvezetője.

– Van egy komplex pályaorientációs programunk, amelyben a pedagógusoknak képzést nyújtunk, illetve kidolgoztunk számukra egy módszertant. Egy 30 órás, ingyenes, akkreditált képzés segítségével próbáljuk őket abban támogatni, hogy jól tudják majd segíteni a gyerekeket és a szülőket – részletezte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

– A szülőknek is szervezünk képzéseket, amelyek egy 6 órás jelenléti és egy 4 órás otthon elvégzendő feladatból állnak. Tartunk számukra 4 órás workshopokat, és másfél-két órás kerekasztalbeszélgetéseket is, ahol egy-egy témát fókuszáltabban járhatnak körül.

– A gyerekeket pedig teljesen egyénre szabott tanácsadással segítjük. Ez 3-6, egyórás alkalomból áll, a gyermek igényeitől függően – közölte.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes úgy látja, a legjobb, ha a szülők az arany középút megtalálására törekednek: nem jó, ha túlságosan aktívan avatkoznak bele a pályaválasztásba, és az sem, ha elhárítják maguktól a feladatot.  

– A legjobb az, ha a gyermek biztos hátországként mindig számíthat ránk, a szüleikre, de nem próbáljuk ráerőltetni a saját elképzelésünket. Abban segítsük a gyermeket, hogy minél több információja legyen a pályaválasztáshoz, és minél jobb önismerettel rendelkezzen. A pályaorientációs tanácsadásunk is ebben igyekszik segíteni: önismeretet szerezni, hozzáadni a szükséges információkat, és annyi támogatást adni a gyermeknek, amire szüksége van ahhoz, hogy meg tudja hozni a számára legjobb döntést – összegezte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.  

Az ügyvezető a szülőknek és a gyermekeknek is azt tanácsolta: ne érezzék úgy, hogy a döntéssel minden véglegesen eldőlt, mert sok lehetőség van még később a módosításra. 

Bővebb információk a csalad.hu/palyaorientacio oldalon olvashatók.