– Azt látjuk, hogy hihetetlenül alkalmazkodóképesnek kell lenniük a mai gyermekeknek. Az ő életútjukon nagyon sok változás történik majd, és azok a gyerekek tudnak majd sikeresek lenni a pályájuk során, akik alkalmazkodóképesek lesznek – fogalmazott Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

– A szakemberek előrejelzése szerint a mai gyerekeknek, akik most lépnek be a munka világába, minimum 5,6, akár 10 alkalommal is pályát kell majd módosítaniuk életük során. Jó, ha ezzel már most, induláskor tisztában vannak, és jó, ha a szülők is belátják azt, hogy választanak ugyan a gyerekeik valamilyen irányt, de ez nem egy életre szóló választás lesz, mint ahogy az a hatvanas években volt. Ma már rengeteg változással kell szembesülnünk, és a rugalmasság az egyik legfontosabb olyan készség, amit ki kell fejleszteniük magukban – véli a szervezet ügyvezetője.

– Azt mondják a szakemberek, hogy a jövő munkaköreinek 65 %-áról most még nem is hallottunk. Ezért amikor a gyerekeknek segítünk, akkor arra kell felkészítenünk őket, hogy egy önismereten alapuló, tudatos választás eredményeként valamilyen irányban elinduljanak, utána pedig nyitottaknak kell lenniük a folyamatosan változó igényekre és környezetre – fejtette ki Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. Az iskolák fontos feladatának nevezte a kompetenciafejlesztés, amelynek terén már jelentős változásokat tapasztal. Példakén említette, hogy a pénzügyi tudatosság képzésnek szinte nincs olyan része, ahol frontális munka folyna, hanem folyamatosan gyakorlati feladatokkal segítik a gyerekeket.

Az ügyvezető elmondta, hogy a pályaorientációs programban megszólítják mind a három szereplőt, akik ebben a folyamatban részt vesznek: a gyereket, az őt támogató szülőt, és az őket támogató szakembereket. 

– A szakemberek számára van egy 30 órás, ingyenes, akkreditált képzésünk, a KASPÓ. Ezeket a képzéseket szeptemberben indítjuk, most a pedagógusok jelentkezéseit várjuk a kepzes@csalad.hu címre. Emellett kifejlesztettünk a számukra egy pályaválasztást támogató protokollt is – hívta fel a figyelmet a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.