Dr. Siklós Nóra nőgyógyász, anya és futó. A futasrolnoknek.hu-nak mesélt a ciklus alatti terhelhetőségről, a futás hatásairól, és hogy nőként milyen nőgyógyászati tünetekre legyünk figyelmesek.

Mondják, hogy a rendszeres sportolás pozitív hatással van a menstruációra.

A rendszeres sport, és az ezzel általában együtt járó életmód, az ideális mennyiségű és minőségű ételek fogyasztása, elegendő vitamin, folyadék és alvás – összességében pozitív hatással van a szervezet működésére, tehát nem kifejezetten a menstruációra, hanem általában a testünkre. Nincs kifejezett „menstuáció-barát” sport, minden végezhető a futástól az úszáson át a jógáig, a lényeg az, hogy csak annyit végezzünk, amennyi jól esik. Ezt egyénileg kell kitapasztalnunk. Aki extrém módon nehezen éli meg a menstruáció előtti és alatti napokat, annak akár azt is mondanám, hogy tartson szünetet a sportban.

Mikor beszélünk a menzesz zavaráról? Mikor forduljunk orvoshoz?

Abban az esetben beszélhetünk menstruációs zavarról, ha 21 napnál gyakrabban jelentkezik, vagy, ha 35 napnál ritkábban jön meg a vérzés. Ebben az esetben sem kell rögtön orvoshoz fordulni, hiszen egy-egy kimaradásnak számtalan oka lehet, akár egy vizsgaidőszakban tapasztalható szorongás is. Ha három cikluson át megfigyelhető a jelenség, akkor azonban már érdemes felkeresni egy szakembert.

Ha kiderül, hogy a menzesz kimaradásának oka a sport, akkor fel kell hagyni a sportolással?

Az nem derülhet ki, hogy kizárólag a sport okozza a menzesz kimaradását. Még maga a rendszeres, napi két kemény edzés sem okoz vérzéskimaradást. A versenyszerűen űzött sportokkal együtt járó versenydiéta az, ami a menzesz kimaradását okozza. Ekkor ugyanis a testzsírszázalék lecsökken, a hormonok megváltoznak, a menstruáció kimarad - nem túlzás azt mondani, hogy egy kvázi menopauza alakul ki a nőknél. Vagy, ha úgy tetszik, egy meddő állapotba kerül a test. Ha ez a szélsőséges állapot megváltozik, tehát egy verseny után például újra normál szintre emelkedik a testsúly, vissza fog állni a rend: újra megjön a menzesz, normalizálódnak a hormonok.

Leszögezhetjük, hogy a sport minden élethelyzetben jó és kívánatos, még a nehéz napokon is.

Sőt, a várandósság alatt sem kell abbahagyni a sportot. Aki előtte is mozgott, az bátran futhat, úszhat, terhelheti magát, ameddig jól esik. Ha azonban egy kismama várandóssága alatt kezd el mozogni, annak a sétát, a kismama tornát ajánlom. Nemrég olvastam egy tanulmányt, amely a várandósság alatti sportolásról szólt, mely szerint: egy aktív, jó állóképességgel rendelkező nőnél a koraszülés esélye jóval alacsonyabb, mint nem sportoló nőtársai esetében.

A teljes interjú a futasrolnoknek.hu oldalon olvasható.