Változott a határidő

A legelső dolog, amire ügyelni kell, az a határidő: legkésőbb július 12-ig lehet módosítani a jelentkezési sorrenden. Ám ne dőljünk hátra kényelmesen a karosszékben, mondván, bőven van még addig idő gondolkozni. Ugyanis azt is célszerű számításba venni, hogy amennyiben többféle jelentkezési helyet érintő kérelmet is szeretne benyújtani a diák – például szeretne felvenni a listára egy addig meg nem jelölt finanszírozási formát, valamint sorrendet is módosítana –, akkor ezeket egyszerre nem tudja megtenni. Az egyes kérelmek elbírálásának, feldolgozásának ideje pedig 24-48 óra. Ezért tanácsos a módosításokra vonatkozó kérelmeket időben, több napos átfutással kalkulálva rögzíteni.


Mit lehet módosítani?

Fontos tudni, hogy a jelentkezési sorrenden csak egyetlen alkalommal lehet módosítani. Kizárólag a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén lehet változtatni, vagyis új képzést már nem lehet a listára venni. Egyetlen kivétel van: a jelentkezési határidőig megjelölt valamely szak másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formáját még lehet ilyenkor is választani.

Változtassunk, vagy visszavonjunk?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamilyen okból megváltozott a diák preferencia-sorrendje. Akkor viszont nem szükséges változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült a felvételiző alkalmassági vizsgája, ugyanis ekkor egyébként sem kerülne be az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelölte meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondolta magát a diák és egyáltalán nem szeretne oda jelentkezni, ezért a szakot a lista végére helyezte. Ilyenkor érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választani – ez ugyanis nem számít sorrend-módosításnak, arra ettől függetlenül még van lehetőség. A visszavont jelentkezési helyet azonban később már nem lehet újra aktiválni.