Dr. Szuromi-Kovács Ágnes

– A Családbarát Magyarország Központ egy évvel ezelőtt elindította a pályaorientációs programcsomagot, amelyben a pályaorientáció mindhárom szereplőjét – a gyermeket, illetve az őt támogató szülőket és pedagógusokat – egyaránt segítjük – közölte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes a Duna TV Család-barát magazinműsorában.

Az ügyvezető elmondta: a 10 órás képzés úgy épül fel, hogy egy 4 órás egyéni otthoni felkészülés után 6 órás jelenléti tréningen járják körbe a résztvevők a pályaorientációval kapcsolatos témákat. Az önismeret mellett beszélnek a munkaerőpiaci trendekről, elvárásokról, illetve arról is, hogy milyen hiteles információforrások léteznek.

– A képzés célja, hogy a szülők a gyerekekkel beszélgetve tudják támogatni őket abban, hogy jó döntéseket hozzanak – emelte ki a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

– A képzésen, amelyet én is elvégeztem, megtanultuk szülőként, hogy ne essünk kétségbe. A gyermekünk most a mi támogatásunkkal meghozza a lehető legjobb döntést a jövőjét illetően, elindul egy úton, és bízunk abban, hogy ez jó lesz. De nem tudhatunk mindent előre. Ha néhány év elteltével úgy látjuk, hogy mégis másképp alakul az élet, akkor pályát lehet módosítani, ez a lehetőség mindig ott van – osztotta meg személyes tapasztalatát Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

Az ügyvezető jelezte: még van lehetőség jelentkezni a képzésre.  

– A közeljövőben 8 csoport indul, amiből három Budapesten lesz. Jelentkezni a csalad.hu/palyaorientacio oldalon, illetve a kepzes@csalad.hu email-címen lehet – tudatta.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes beszámolt arról is, hogy nemrég megjelent „A pályaorientációs protokoll pedagógusoknak” című kiadvány, amely egy ugyanebben a témában íródott gyakorlatorientált segítség a pedagógusoknak.  

– A könyvben egy iskolai tanév munkáját vázoltuk fel. Ha valaki ezeket átnézi a diákjaival, akkor 10 tématerületet érinthet. Nagyon jó a kézikönyvben az, hogy a témák az oldalak szélén is jelölve vannak, így gyorsan meg lehet keresni egy-egy tématerületet. Az első témakör az önismeret, majd szó esik arról, hogy miként tudja az ember magát megfelelően képviselni, illetve hogyan kezelje jól a változásokat – részletezte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

Az ügyvezető elmondta, hogy négy életkorra bontva tárgyalja a témákat a protokoll.  

– Már óvodás kortól adunk segítséget, majd alsós, felsős és középiskolás korosztályra bontottuk a gyakorlatokat, a velük elvégezhető játékokat, feladatokat. A protokoll végén pedig egy kérdőív, egy mérőeszköz található, amivel fel lehet mérni az év elején és végén, hogy hol tartunk tájékozottságban a pályaorientáció területén – ismertette a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.