A mentális matematika Magyarországon még kevéssé ismert módszer, egyedül Szegeden tanítják. Lényege, hogy művelői fejben számolnak, gyakorlatilag gyorsabban, mint ha számológéppel tennék.

Rendeznek belőle különböző nemzetközi versenyeket is, amelyeken soha nem szerepelt még magyar induló. A németországi Rekenben egy hete rendezett junior-Európa-bajnokságon azonban egy tízéves szegedi kislány, Szin Jázmin képviselte hazánkat, és az egyik számában kiemelkedő eredményt ért el.

– Kilenc ország hatvan fiatalja mérte össze ott a tudását – idézte Soós Boglárka felkészítő tanárt, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátorát a delmagyar.hu.

Húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni

– Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat – részletezte a felkészítő tanár. Hozzátette: több mint 17 feladatkörben tették próbára a versenyzőket.

Az indulók a számításokhoz még papírt és ceruzát sem használhattak, csak a végeredményt írhatták le. Az első két kategóriában nem voltak korosztályi kategóriák, így Jázmin 19 évesek ellen is versenyzett, és így is a fő tesztjén 5. helyezést ért el. Akik megelőzték, mindannyian már negyedik éve versenyeznek.

Ráadásul a szegedi kislány a versenyfeladatok megoldási módszertanát mindössze 3 hónapja tanulja, és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt a felkészítő tanára úgy döntött, hogy inkább nem tanulnak meg minden gyakorlatot, amivel viszont már foglalkoztak, azt tökéletesen begyakorolják. Így voltak olyan feladatot a versenyen, amelyekhez hozzá sem tudott kezdeni a diáklány.

A mentális matematikának az abakusz az alapja. – Kezdetben ezt használják számoláshoz a diákok, később viszont már csak elképzelik. Ilyenkor a két agyfélteke egyszerre dolgozik: a bal számol, a jobb látja a golyók állását. A különböző számításokra pedig formulákat alkalmaznak – magyarázta Soós Boglárka.

azt csinálhatom, amit szeretek, élvezem, amikor számolhatok

– Természetesen tudok papíron is számolni, mert a dolgozatokban arra van szükség. A mentális matematika viszont a legjobb agyfejlesztési módszer, így ennek köszönhetően könnyebben tanulok – mesélte Szin Jázmin. Hozzátette: ezzel a módszerrel azt csinálhatom, amit szeretek, élvezem, amikor számolhatok.

A kislány két hét múlva olimpián, októberben pedig világbajnokságon is képviseli majd hazánkat. Tervei szerint pedig 19 éves koráig folyamatosan versenyez majd – ez a felső korhatár, ameddig ezt megteheti.