A tanévnyitó köszöntők sorát Langerné Victor Katalin a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kezdte, aki úgy fogalmazott: "amikor ezt a tizedik tanévnyitót ünnepeljük, akkor nem csak nosztalgiázni kell, hanem fel kell idézni, honnan indultunk. Megnézni meddig jutottunk és mik a céljaink. Tíz évvel ezelőtt elég lett volna két széksor itt a teremben, ma 350 hallgató ül itt és be sem férnénk, ha azok is itt lennének, akik itt végeztek az elmúlt években. Most egy 3 napos felzárkózási konferenciáról jövök, amely a belügyminisztériumban volt, és bármerre néztem, legyen az akár korai fejlesztés, akár más téma, mindenhol ott voltak a szakkollégisták. Ez pedig nagy eredménye az elmúlt 10 évnek, mert Ti már mindenhol jelen vagytok.”

A helyettes államtitkár azt mondta a hallgatóknak: “tudnia kell a társadalomnak, hogy vagytok. A ti szerepetek, hogy ragasztói, kapocsai legyetek ennek a társadalomnak és legyetek büszkék erre” - tette hozzá Langerné Victor Katalin.

Fixl Renáta a Hanns-Seidel Alapítvány elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, az, hogy együtt lehetnek, az önmagában örömet okoz ennyi idő után, amely az elmúlt időszakban a vírusról szólt.

A “Jó nekünk együtt” mottó igazán kifejezi a mostani találkozó mondanivalóját. Az alapítvány továbbra is segíti azt, hogy a hálózat tagjai fejlődjenek, találkozzanak döntéshozókkal, érvényesüljenek a világban - tette hozzá. Az elnök külön örömnek nevezte, hogy van már alumni program is. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke azt a példát hozta beszédében, hogy nem mindegy, hogyan él az ember és hogy kel fel reggel.

Úgy fogalmazott: “Ehhez nem elég, hogy az ember átrendezi a szobát. Mi kell ahhoz, hogy mindig jobb lábbal keljen fel az ember? Ha úgy indulunk, hogy ezen a napon remek lehetőségek várnak rám, akkor ezeket meg is fogom találni. Most is egy új évet kezdünk és nem mindegy hogyan kezdjük el. Ha magam ura tudok lenni és én akarom eldönteni, hogy jól fog-e sikerülni ez az év, akkor ez a döntés az én kezemben van. Mert az Isten a kezembe tette a sorsom és rajtam múlik, hogy indulok el ebben az esztendőben, hogy jól sikerüljön és hinni kell abban, hogy én irányítom az életemet. Az Isten mindig velem van. Ha úgy érzem, hogy az év elején a szívemben lévő lehetőség és lendület elfogyna, akkor jusson eszünkbe, hogy Isten mindent meg fog tenni azért, hogy én jól tudjam irányítani az életem” - mondta el videóüzenetében a görögkatolikus érsek-metropolita.

A kétnapos rendezvényen a résztvevők interaktív workshopokon, gálaműsorokon, közösségépítő programokon vehetnek részt. Szombaton ökumenikus istentiszteletet celebrált Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, korábbi Emberi Erőforrások miniszter a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat alapító tagja.