A legrosszabb híre ilyen szempontból talán a grapefruitnak van, ami alapesetben áldás az embernek. Az egészséges étrend szerves része lehet, mivel remek C-vitamin- és káliumforrás. Ám az Egyesült Államok élelmiszer-felügyeletének (FDA) honlapján évek óta ott a figyelmeztetés, hogy egyes gyógyszerekkel együtt fogyasztva veszélyes mellékhatásokat is okozhat. Az érintett szerek listája igen változatos. Vannak közöttük koleszterinszintet szabályozó sztatinok, szorongásoldók, allergiára szedett antihisztaminok, fekélyes vastagbélgyulladást vagy szívritmuszavart kezelő gyógyszerek is. Az eligazodást az is nehezíti, hogy az adott gyógyszercsoportokban csak néhány számít "grapefruit-érzékenynek". Ráadásul a gyümölcs zavaró hatására az egyes emberek sem egyformán érzékenyek.

Hatások és mellékhatások

Az ételek-italok általában kétféleképpen módosíthatják a gyógyszerek működését. Vagy gátolják a hatóanyag felszívódását és ezzel kioltják a hatását. Vagy éppen ellenkezőleg: a szervezetből való távozását lassítják, ami miatt nemcsak a hatásai, hanem a mellékhatásai is felerősödnek. A grapefruit mindkét mechanizmusra szolgál példával.

Egyes gyógyszerekkel együtt fogyasztva a grapefruit veszélyes mellékhatásokat is okozhat.

Néhány sztatin esetében az okozza a bajt, hogy a grapefruit gátolja a CYP3A4 nevű enzim működését, ami a vékonybélben a gyógyszerhatóanyag eltávolítását végzi. Így abból olyan sok maradhat a vérben, ami már máj-, izom-, illetve vesekárosodást okozhat. Ugyanakkor ellentétes példaként idézi az FDA honlapja, hogy az egyik ismert allergia elleni szernél a grapefruit – miként a narancs és az alma leve is – éppen, hogy hatástalanságot okozhat, mivel azoknak a fehérjéknek a működését akadályozza, amelyek szükségesek a hatóanyag bejuttatásához a sejtekbe.

Egy másfajta kettős következményre mutatott példát korábban Matejka Zsuzsanna gyógyszerész. Az alkohol zavaró hatása fogyasztásának gyakoriságától is függ. Alkalmi iszogatás esetén inkább gátolja a máj némely gyógyszerbontó enzimjének működését, s ezzel megnyújthatja, felerősítheti egyes medicinák hatását. Míg a krónikus alkoholistáknál éppen hogy aktívabbak ezek a lebontó enzimek, ami miatt náluk rövidebben és gyengébben hathatnak egyes készítmények.

Véralvadásgátlók esete a zöldfélékkel

Vannak olyan esetek, amikor a táplálék nem befolyásolja sem a gyógyszer felszívódását, sem a lebomlását, viszont éppen azzal ellentétesen hat a szervezetre. Erre példa a zöldfélék és az úgynevezett K-vitamin-antagonista véralvadásgátlók kapcsolata. A spenót, a brokkoli, a káposzta igen jó K-vitaminforrások az ember számára, ám éppen e tulajdonságuk révén tudják lényegesen rontani az alvadásgátlók hatását. És nem elég egy-egy ilyen kölcsönhatás kapcsán csak néhány élelmiszerre figyelni! A Magyar Nemzeti Szívalapítvány összeszedte azokat a nagy K-vitaminforrásokat, amelyek lényegesen csökkenthetik ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Így néz ki a lista: tojás, máj, saláta, spenót, spárga, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, káposzta, málna, eper, avokádó, zöld tea...

Más gyógyszereknél más potenciális zavarkeltőkre kell figyelni. Van, ami mellett a grillezett ételek, a sajtok, a kávé, a tea, a tej, esetleg a kalciumdús ásványvíz számít kerülendőnek.

A kockázatokról és mellékhatásokról…

Aki kíváncsi, megtalálhatja a jelentős interakciókban gyakran résztvevő gyógyszerek listáját, amelyen feltüntették azokat a medicinákat, amelyeknek szűk a terápiás tartományuk, vagyis a koncentrációjuk kis mértékű eltérítése is jelentősen gyengítheti, illetve ronthatja a hatásukat. Bár ez egy fontos gyűjtemény, a laikusok eligazodásához nehezen használható. Egyszerűbb megfogadni Shiew Mei Huang javaslatát az FDA honlapjáról: olvassák el a minden gyógyszerhez mellékelt "betegtájékoztatót"! Abban megtalálják az ételekkel-italokkal kapcsolatos korlátozásokat is. A Magyarországon forgalmazott gyógyszerek tájékoztatói összegyűjtve elérhetők a magyar szakhatóság honlapján.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!