Nagy lendülettel kezd bele a következő öt-hat évbe az új lakások piaca a pandémiás helyzet miatt kialakult bizonytalanság és a lakásépítési kedv átmeneti csökkenése után. A kínálat felfutása mellett az árak csökkenése a keresleti oldal fellendüléséhez vezet majd – vonták le a következtetést az Ingatlan.com elemzői az újlakás-piac helyzetét vizsgálva, több mint 15 ezer új építésű lakóingatlan-hirdetés adatai alapján.

Az elmúlt időszakban megugrott az eladásra kínált új lakások és házak iránti érdeklődés. Decemberben 127 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat, tavaly október óta pedig több mint hatvan százalékkal nőtt éves összevetésben.

– A folyamatok hátterében az állami lakásprogram tavaly októberben bejelentett új, idei évtől elérhető elemei állnak. Elsősorban a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése, valamint a CSOK-os vásárlók áfa-visszaigénylési lehetősége miatt nőtt meg az érdeklődés az új lakóingatlanok iránt – idézte a Magyar Nemzet Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező fővárosi kerületek közül a IX. és XI. kerületben 17 és 22 százalékkal több új lakás jelent meg a piacon, és itt az árak egy-három százalékkal csökkentek. A vidéki nagyvárosok közül Kecskeméten 18 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok kínálata, miközben az átlagos négyzetméterárak tíz százalékkal 610 ezer forintra mérséklődtek. Debrecen kivétel, hiszen a hatszázalékos kínálatbővülés ellenére a négyzetméterárak három százalékkal 634 ezer forintra nőttek tavaly szeptember óta. Az áfacsökkentés hatásaként számottevő kínálatbővülés figyelhető meg Egerben, Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben is.