A modern evészavaros betegségek száma sajnos egyre csak nő. Az anorexia vagy a bulimia szót meghallva szinte mindenki tudja már, milyen betegségről van szó, de nem biztos, hogy tisztában vagyunk azzal, milyen tünetekkel jár például az orthorexia nervosa. Így ha a közvetlen környezetünkben, a családunkban felüti a fejét ez a fajta evészavar, nem biztos, hogy felismerjük, mekkora a baj. A leginkább veszélyeztetettek a kamaszok és a fiatal felnőttek, mondja dietetikus szakértőnk, Barva Péterné Zsófia, aki korábban előadást is tartott a tizenéveseknek a témában.

– Az orthorexia nervosában szenvedők kétségbeesetten próbálnak úgy enni, amiről azt gondolják, maga a tökély, de sajnos ez elcsúszik olyan étkezési szokások kialakításának irányába, ami már nem az egészséget szolgálja. Életük nagy részét a kalóriák és a zsírtartalom számolása, az ételek címkéinek nézegetése teszi ki, mindez gyakran sportolási kényszerrel párosul. A kalóriák számolgatása nem merül ki abban, hogy megnézik, melyik ételfajta hány kalóriát tartalmaz: megmérik akár a salátalevelet is, nehogy többet fogyasszanak belőle a kelleténél. Az érintettek nem túlsúlyosak, sőt, idővel átesnek a ló másik oldalára, és alultáplálttá válhatnak.

Az egészséges munkakörökben gyakoribb

A betegségben elsősorban a fiatal felnőttek érintettek, akik elkezdték az önálló életüket élni, és mindezt nagyon tudatosan, egészségesen próbálják kivitelezni.

Két szakterület dolgozóinál is megfigyelhető a megszállott étkezés: az egyik a fitnesz, a másik az egészségügy.

– Manapság nagyon divatos az egészségtudatos táplálkozás és a soványság, ami tökéletes táptalajt kínál ennek a fajta evészavarnak – figyelmeztet szakértőnk. – Két szakterület dolgozóinál is megfigyelhető a megszállott étkezés: az egyik a fitnesz, a másik az egészségügy. Az itt dolgozó fiatalok az átlagosnál nagyobb tudással rendelkeznek, hogyan valósítható meg az egészséges táplálkozás, de néhány esetben ez nem marad meg sajnos az egészséges szinten. A fitnesz világában szinte magától értetődő a fehérjeporok, a turmixok fogyasztása, de nem mindegy, milyen mértékben építik be a napi étrendjükbe! Az egészséges táplálkozás hívei előnyben részesítik a bioboltokat, kényszeres szinten azonban meg sem veszik, ami nem bio. Idehaza ezért is emlegetik sokszor biomániaként az orthorexia nervosát.

Ha minden az étkezés körül forog

Természetesen nem minden fehérjeturmix-fogyasztó vagy testépítő szenved tudtán kívül orthorexia nervosában.

– Az egészséges életmód megszállottjainak az egész napja az étkezés körül forog – mondja Zsófi. A boltokban rengeteg időt eltöltenek az ételek összetételének vizsgálatával. Napi több órát foglalkoznak az étkezésük megtervezésével, hogy az a lehető legtökéletesebb legyen. Külön rituálékat alakítanak ki az evés köré, amihez foggal-körömmel ragaszkodnak. Bűntudatot éreznek, ha kis mértékben is, de eltérnek a saját maguknak megszabott diétától. Sokszor a társas kapcsolatok rovására is megy a betegség, mivel nem mernek elfogadni vacsorameghívást, vagy inkább nem mennek el vendégségbe, mert attól félnek, nem a számukra megfelelő ételekkel kínálják őket.

A család szerepe

– Az orthorexia nervosa akkor okozhat komoly egészségügyi gondokat, ha a páciens egyre kevesebb kalóriában szabja meg a napi táplálékbevitelt, így a megszállottságból akár a már súlyosabb evészavar – mint az anorexia vagy a bulimia – is kialakulhat. Nagyon fontos ezért a család, a barátok szerepe, hogy idejében felismerjék a hozzátartozójuk evészavarát. Az orthorexia nervosások ugyanis jellemzően büszkék a táplálkozási szokásainkra, és lenéznek másokat, akik nem így élnek. Épp ezért nem veszik észre, hogy a mániájuk veszélybe sodorhatja őket. Ha a fent említett jeleket észleljük szerettünkön, akkor érdemes szakembereket is bevonni, akiknek a segítségével tudatosíthatjuk a beteggel, hogy beteg.

Kezelés és megelőzés

A háttérben többnyire valamilyen lelki törés, esetleg múltbéli történés, gyermekkori trauma szokott állni.

– A kezeléshez mindenképpen étkezési zavarokkal foglalkozó pszichológus és dietetikus bevonása szükséges – mondja dietetikus szakértőnk. – A pszichológus a lelki okokat tárja fel, hiszen a háttérben többnyire valamilyen lelki törés, esetleg múltbéli történés, gyermekkori trauma szokott állni. A dietetikus abban segít, hogy szépen, fokozatosan visszavezesse a pácienst a valóban egészséges táplálkozás útjára. Az étkezési zavarok megszüntetése rendkívül fontos a felnövekvő generáció szempontjából is: az a szülő, aki rossz táplálkozási szokásokat követ, a gyermekénél is káros étkezési mintákat alakít ki. Az indokolatlan gluténmentes étrend és cukormegvonás, vagy ha egyszerűen csak azt látja a kicsi, mennyire rossz a szülő viszonya az ételekkel, akkor mindez felnőtt korára extremitásokhoz vezethet: falási rohamokban, vagy kamaszkori anorexiában is jelentkezhet a gyermekkori helytelen minta hatása.

Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek:Nézzük, de nem értjük – mi is van a címkén?,

Egy bankkártyányi műanyagot eszünk meg hetente

(fotó: Shutterstock)