– A jelenlegi hazai emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia két esetben közvetlenül rendelkezett kutatások elvégzéséről. Ezek egyrészt a férfi áldozatok eltérő ellátási igényeire vonatkoztak, másrészt az ismételt áldozattá válás gyakoriságának vizsgálatára a már kimenekített áldozatok esetében. A kizsákmányolás lélektanát bemutató tanulmány szintén hiánypótló munka, és igazodik a nemzeti stratégia céljaihoz. Tehát nemcsak a tájékozottságunk bővítésére alkalmasak, hanem közvetlenül is hasznosítani tudjuk a szakpolitikai tervezéshez – fogalmazott Dr. Jakubovich Nóra, a Belügyminisztérium Emberkereskedelem Elleni és Horizontális Ügyek Osztályának vezetője, a beszélgetés moderátora.

– Az áldozattá válás tekintetében az esetek döntő többségében megjelenik az érzelmi elhanyagolás, a szerető családi közeg hiánya. Emiatt már jóval azelőtt fel kell venni a harcot a jelenséggel, mint ahogy a sérülékeny személy vagy csoport az emberkereskedők látókörébe kerülne – emelte ki Sebestyén Árpád, a Traumaközpont kríziskezelő szakpszichológusa az általa készített tanulmány egyik legfontosabb üzenetét.

– Teljesen más érzelmi közeg vette körül fiatalabb korukban a férfi és a női áldozatokat. Míg a férfiaknál vannak pozitív élmények a korábbi, gyermekkori életszakaszukból, addig a nők esetében ez az arány sokkal kisebb, vagy nem is volt. Vagyis a nők sokkal negatívabb élményeket, sokkal mélyebben gyökerező problémát hoznak magukkal – fogalmazta meg Mészáros Zoltán, a Családbarát Magyarország Központ kutatója a szervezet által készített interjúk tapasztalatait.

– A jelenlegi ellátási forma a férfi áldozatok számára nem teljesen kedvező, lehetne még fejleszteni. Az intézményi ellátórendszerben például a családok átmeneti otthonába a gyermekes anyák mehetnek, míg ilyen ellátórendszer a férfiak esetében nincs; pontosabban csak a hajléktalanellátás, az idősotthonok és a pszichiátriák vannak – mondta Héra Gábor, a SIMPACT Nonprofit Kft. kutatója, aki a munkacélú kizsákmányolást elszenvedő férfi áldozatok egyedi szükségleteit vizsgálta a Belügyminisztérium által finanszírozott kutatásban.

További hasznos információk az emberkereskedelem elleni küzdelem kormányzati honlapján, a www.emberkereskedelem.kormany.hu oldalon olvashatók.