– Az a jó, ha a gyerek ki tudja játszani, vagy le tudja rajzolni az érzelmeit, a fájdalmát, hiszen az már a feldolgozás része – fogalmazott a mentálhigiénés szakember.

A szakértő szerint az a legjobb segítség, ha a szülő hagyja a gyermeket gyászolni és feldolgozni a veszteséget, de a háttérből folyamatosan figyelemmel kíséri őt. 

Sz. Látó Judit szerint, mint minden más területen, a gyászmunkában sincs mindenkire egyértelműen alkalmazható szabály, ez a gyermekek esetében is így van.

– Nem mindegy, hogy ki halt meg, mekkora a gyerek, milyenek a családi szokások. Sok esetben akár egy kisállat, cica, tengerimalac elvesztése is gyászmunkát igényelhet. Ilyenkor fontos, hogy ha megtörténik a haláleset, a szülő ne akarja titokban eltüntetni a kis kedvencet, ne vegyen rögtön újat, hagyja a gyereket belemélyedni a gyászba, de úgy, hogy mindig érezze, a szülő ott van mellette – tanácsolta a szakember.

– A szerepjáték, a rajzolás, a játék, és minden, ami önkifejezés, segíthet. Hiszen egy kisgyerek még nem tudja annyira jól kifejezni magát, az érzelmek feltárása sokszor még felnőttként is nagyon nehéz. Tudnunk kell azt is, mire keressük a megoldást: a gyermeknek megnyugtatásra, magyarázatra, vagy a félelme elűzésére van-e szüksége – tette hozzá.

Ne legyen tabu!

– Minden szülő szeretné megóvni a gyermeket a fájdalomtól, de ez nem lehetséges. A gyászról, a halálról beszélni kell, a szülő maga is felkészülhet és a gyermekét is felkészítheti arra, hogy a veszteség be fog következni. Mindig legyen idő megbeszélni, hogy a gyermek mit érez, értsük meg őt, és ne támasszunk elvárásokat!  Tanítsuk meg megélni az érzelmeit, biztosítsuk a gyermekünket arról, hogy sírhat, még akkor is, ha fiú – hangsúlyozta Sz. Látó Judit.

– Ha beszélünk, akár a kisgyermekünknek is a nehezen feldolgozható dolgokról, az is egy tanulási folyamat, aminek a segítségével elsajátíthatja, hogyan lehet elmondani, ha valami fáj. Később pedig már ezt a mintát fogja tovább vinni – tette hozzá a szakértő.

Elmondta, hogy a gyász, a veszteség megélése nem feltétlenül igényel terápiát, de jó, ha egy szakember, például gyásztanácsadó kíséri a folyamatot, ott van a háttérben, akár egy kiadós beszélgetés erejéig.

A temető

A temetés rendkívüli esemény a gyász szempontjából. Megadja a lehetőséget, hogy fizikailag is elbúcsúzzunk a halottainktól, a résztvevők sokasága, együttérzése pedig támaszt nyújthat a legnehezebb pillanatokban. Sok gyermek azonban retteg attól, hogy ott legyen.

– Fontos, hogy ne kényszerítsük a gyermeket arra, hogy mindenképpen ott legyen a temetésen, csak mert így szokás! Adjuk meg neki a lehetőséget, hogy később, meghittebb körülmények között elbúcsúzzon! – tanácsolta Sz. Látó Judit. 

Mindenszentek és halottak napja környékén a fényárba borult sírkertek meghitt hangulata lehetőséget nyújt arra, hogy a temető ne keltsen félelmet. Ebben az időszakban összetartó erőt adhat a családnak a temetőlátogatás, az együtt emlékezés elvesztett szerettükre.