A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltató hely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és a nonprofit szektorból a mikro-, kis-, közép és nagyvállalatok, valamint a civil szervezetek, egyházi és közintézmények. A két éven keresztül érvényes tanúsító védjegy kifejezi a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. Az elmúlt két év auditvizsgálatainak visszajelzései alapján 2021. október 21-től a Védjegy program megújult, egységes, magas szintű kritériumrendszeren alapuló tanúsítványt dolgoztak ki a szakemberek a még átfogóbb és teljesebb családbarát megoldások érdekében. 

 – A Családbarát Magyarország Központban egy 2019-es kormányhatározat alapján alakítottuk ki a Családbarát Hely tanúsító védjegy kritériumait, szabálykörnyezetét és azóta működtetjük a rendszert – foglalta össze Somkutiné Bernek Éva szakterület-vezető. – Kezdetben az volt a fő szempont, hogy minél jobban elterjesszük a családbarát gondolkodást a társadalomban, így indulásként egy olyan rendszert alakítottunk ki, amelynek könnyen teljesíthetőek voltak a feltételei. 

 – Másfél év terepen szerzett tapasztalat után átértékeltük a gyakorlatainkat, 2020-ban, a pandémia idején fél év alatt teljesen átalakítottuk a szabályrendszert, valamint megújítottuk és átformáltuk a kérdőíveinket. Tavaly ősz óta, 2021. október 21-től a korábbi háromszintű rendszer helyett pedig egy egységes, magas kritériumrendszeren alapuló tanúsítványt hoztunk létre és indítottunk útjára. Ehhez kapcsolódóan kiépítettük a tanácsadási szolgáltatást is. Ha valamelyik tanúsításra jelentkező partner úgy érzi, hogy szüksége lenne a szervezetének a tanácsadóink által nyújtott ingyenes online támogatásra, kérheti a segítséget. Tanácsadáskor kap egyfajta áttekintést a szervezetében már meglévő családbarát intézkedésekről és eszközökről. Illetve a folyamat során átnézésre kerül az előszűrő kérdőívünk, így lehetőséget kap, hogy az abban felsorolt ötletekből merítsen és sikeresen beépítse azt a szervezete működésébe. Továbbá, felkészítjük a partnert egy sikeres auditvizsgálatra – összegezte a szakterület vezetője

 Jó gyakorlatok a mindennapokban 

 Amikor egy szervezet, mint Családbarát Munkahely minősíttetné magát, a helyszíni auditálás folyamán a szakemberek az atipikus foglakoztatás meglétét vizsgálják, illetve, hogy a szervezetek mit adnak a munkavállalóknak, a családjaiknak és mindezt hogyan kommunikálják. A Családbarát Magyarország Központ 2022. márciusától képzéseket, tréningeket is szervez az arra jelentkező vállalatok és intézmények számára. 

 – Nagyon hiszek a családbarát eszmében – folytatta Somkutiné Bernek Éva. – Az alapvető végzettségem HR-es, a másoddiplomámat pedig business coach szakom szereztem, de tulajdonképpen szervezetfejlesztőnek tartom magam. Nagyon szerettem a terepen auditorként is dolgozni, jó volt látni, milyen jó gyakorlatokat találnak ki a szervezetek. Az egyik nyugat-magyarországi baromfifeldolgozó cégnél például kialakítottak egy kismamaszalagot, ami éjjel-nappal működik. Annyi munkaórát vállalhatnak az édesanyák gyermekük mellett, amennyit tudnak, mindenféle megkötés nélkül. De az is teljesen más, amikor egy bölcsőde nemcsak az előírásoknak megfelelően biztosítja a kisgyermekek önfeledt délelőttjeit, hanem együtt gondolkodik a családdal, helyben elérhetővé teszi az egyedi fejlesztéseket, családfákat készít a gyerekekkel vagy hétvégére hazavihető eszközöket biztosít. Nagyon szívesen visszük hírét a jó gyakorlatoknak, hogy minél szélesebb körhöz juthasson el a családbarát gondolkodásmód. 

Milyen előnyt jelent a Családbarát Hely tanúsító védjegy? 

Azt talán nem is szükséges bővebben taglalni, milyen előnyökkel jár a Családbarát Hely tanúsító védjegy megléte egy szervezet munkavállalói számára, az azonban érdekes, a munkahelyek miért tesznek meg mindent ezért tanúsítványért. 

– A pozitív szemlélet mellett gazdaságilag is előnyt jelent Családbarát Helyként működni – mondta a szakember. – Elkötelezett, lojális, hatékony és motivált munkavállalók, kisebb fluktuáció és kevesebb betegállomány jellemzi ezeket a szervezeteket. A fenti mutatók minden cég számára vonzó lehetőséget jelentenek. Miközben munkaerőhiány van, a világtörténelemben először fordul elő olyan helyzet, hogy egyszerre négy, esetenként akár öt generáció van jelen a munkahelyen és a munkaerőpiacon. Cégvezetőként, munkáltatóként ennyi igényt összehangolni komoly kihívás, hiszen mindenkire szükség van, ráadásul minden korosztálynak megvan a speciális tudása, amellyel egy irányba tudja tolni a szervezet szekerét. Próbatételekből tehát nincs hiány, a jelen időszak is bőven szolgáltat majd témát a június 10-én rendezendő Családbarát Hely tanúsító védjegy ünnepi gálaestre, ahol több szervezet szakmai képviselője osztja meg jó gyakorlatait a témakörben a kerekasztal-beszélgetések során. 

– Sokszor kérdezik, hogy miképpen teljesíthetőek a családbarát elvárások, ha nincs rá kellő anyagi forrás. Hiszem, hogy megfelelő szemlélettel, szándékkal és odafigyeléssel nagyon sok jó gyakorlat megvalósítható. Az elmúlt időszakban ezt már többen is bizonyították, egy nagyszerű ötlet sokszor többet jelent egy feneketlen pénztárcánál. Összességében úgy érzem, a program igazi sikertörténet, mi sem támasztja ezt alá jobban, hogy az indulástól kezdve közel kétezer szervezet kapta meg a tanúsítványt – zárta gondolatait a szakterület-vezető.