– Idén ősszel ismét Magyarországra figyel a világ: néhány héten belül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs, illetve a Vadászati és Természeti Világkiállítás is a fővárosra irányítja a fókuszt – kezdte Novák Katalin.

Majd a kongresszusra térve utalt arra, hogy a világ fejlett országai demográfiai problémákkal küzdenek, ezekre különböző módon lehet reagálni.

– Magyarországon a gyermekek megszületését és a családokat támogatjuk – ez az az út, amely egyre többekben érdeklődést ébreszt. Ennek a családközpontú gondolkodásnak látható eredményei vannak. Gazdasági és demográfiai mutatókban is látszik az elmúlt tíz év döntéseinek felelőssége: itt nőtt egész Európában a legjobban a házasságkötések száma és elsők vagyunk a gyermekvállalási adatokban is. Jobb itthon családosnak lenni, mint 2010-ben volt – hangsúlyozta.

– Magyarország élére állt a családbarát gondolkodásnak, és kétévente rendszeresen otthont ad a Demográfiai Csúcsnak. 2015, 2017 és 2019 után 2021-ben a negyedik alkalommal rendezzük meg a nagyszabású eseményt – tette hozzá.

Kormányfők az előadók között

Nyolc magasrangú politikai vezető is visszaigazolta jelenlétét a kongresszuson.

– Mike Pence volt amerikai alelnök, Aleksandar Vucic szerb államfő, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Andrej Babis cseh miniszterelnök, Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja is felszólal Orbán Viktor miniszterelnök mellett – tájékoztatott Novák Katalin.

A szeptember 23-24-én a Várkert Bazárban sorra kerülő kongresszust a magyar kormány a családszervezetekkel közösen szervezi. A kabinet és a közélet számos ismert szereplőjét is beleértve mintegy 70 előadó szólal majd fel. A program egyházi vezetők áldásával kezdődik és kulturális betétekkel színesedik a két nap alatt.

– Az idei rendezvény tematikája a fenntarthatóság és a demográfia összefüggése – mondta Novák Katalin. – Meggyőződésünk, hogy a világ akkor fenntartható, ha születnek gyermekek. Akkor fenntartható a Föld, ha van kinek továbbadnunk az örökségünket és ezt jobb állapotban tesszük, mint ahogy elődeinktől megkaptuk.

A konferencia részletes programja itt olvasható: www.budapestidemografiaicsucs.hu