A család a biztonság záloga – ez a mottója az V. Budapesti Demográfiai Csúcsnak, amelyet 2015 óta kétévente rendeznek meg a magyar fővárosban. Az egyre komolyabb hagyományokra visszatekintő, demográfiai kérdésekre fókuszáló jelentős nemzetközi esemény színes programjában idén négy földrészről mintegy hatvan állam- és kormányfő, egyházi vezető, véleményvezér, médiaszemélyiség, gondolkodó, civil szervezeti vezető osztja meg meglátásait, elképzeléseit, gondolatait a családok jövőjét érintő kérdésekben.

– A demográfiai válság továbbra is számos országot fenyeget, az Ukrajnában dúló háború, s az ebből eredő gazdasági- és energiaválság pedig globális kihívást jelent a családok fizikai, anyagi és lelki biztonsága szempontjából – írta az esemény hivatalos honlapján megjelent köszöntőjében a házigazda képviseletében Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. – Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája a demográfia és a biztonság. Napjainkban sokan lebecsülik vagy éppen megkérdőjelezik azt a szerepet, amelyet a családok ilyen nehézségek közepette is betöltenek. Pedig a családok lelki egészsége és létbiztonsága nemcsak a demográfiai és gazdasági kilátásainkat határozzák meg, hanem közösségeink egységét is alapjaiban befolyásolják. Földünk együttműködésen alapuló, biztonságos jövőjéhez nélkülözhetetlen, hogy a családok biztonságos jövőt tervezhessenek.

– Miért nem születik elegendő gyermek Európában és mit tehetünk a folyamat megfordítása érdekében? Véget érhet-e valaha a kontinensünket sújtó demográfiai tél, és ha igen, milyen megújulás követheti? Milyen problémákkal néznek szembe ott, ahol gyarapszik a népesség, és hogyan hat ez ránk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük idén a választ – tekintett előre Novák Katalin.

A Szépművészeti Múzeumban megrendezendő esemény nyitónapjának állam- és kormányfői szekciójában Novák Katalin mellett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, Aleksandar Vučić szerb elnök, Rumen Radev bolgár elnök és Philip Isdor Mpango, a Tanzániai Egyesült Köztársaság alelnöke is felszólal. A kétnapos esemény során olyan véleményformálók is színpadra lépnek a világ minden tájáról, mint Jordan B. Peterson klinikai szakpszichológus Kanadából, James Heckman Nobel-díjas közgazdász Amerikából, vagy Nick Vujicic prédikátor, motivációs előadó Ausztráliából.

Szeptember 16-án, szombaton országszerte családi napokkal, gyermekprogramokkal várják a kicsiket és nagyokat a főváros mellett Debrecenben, Esztergomban, Kecskeméten, Székesfehérvárott és Zalaegerszegen.