Először is fontos leszögeznünk magunkban, hogy miért is kezdtünk el tanulni és mi a konkrét tervünk. Kötelező az iskolában? Vizsgáznunk kell belőle? Vagy érdekel a nyelvet övező kultúra és csupán kedvtelésből szánunk rá időt? Minden esetben kell motiváció ahhoz, hogy célt érjünk, de az az igazi, ha az odáig vezető utat is örömmel, sikerélményekben gazdagon tesszük meg.

1. A vizualitásra támaszkodva

Ma már a legtöbb okostelefon rendelkezik vizuális szótárral, vagyis amikor a telefont ráirányítjuk egy tárgyra, az kiírja a nevét. Állítsuk át a nyelvet a tanultra, és máris lesz egy élő szótárunk; így közvetlenül a tárgyhoz kapcsolhatjuk a megjegyzendő szót.

2. Használjuk ki a holtidőket

A podcastok olyan különböző tematikájú, internetes hangfelvételek, amelyek ingyenesen elérhetőek az online térben. Kicsit böngészve nagyon jó nyelvi témájú történetekre, oktató jellegű párbeszédekre és mesékre bukkanhatunk. Érdemes elalvás előtt, vagy útközben, a buszon meghallgatni egy-egy ilyen könnyed sztorit, még ha nem is értjük, akkor is észrevétlenül szivárognak az agyunkba az idegen szavak.

3. Tanuljunk kikapcsolódva

A kedvenc sorozatunkat, filmjeinket nézzük meg felirattal! Eleinte válasszunk olyan alapművet, amit már jól ismerünk és kedvelünk is, így nem lesz teljesen idegen az élmény. Később persze ezt lehet fokozni olyan műsorokkal, amik újak, viszont nagyon érdekfeszítőek számunkra. Ez motivál majd minket arra, hogy érteni akarjuk, amit olvasunk, és ne maradjunk le a történet alakulásáról.

4. A zene, mint húzóerő

Biztosan több számot hallottunk már a tanult idegen nyelven, de lehetséges, hogy még sosem figyeltünk igazán a jelentésükre. A dalok nyelvtani felépítése és szóhasználata rendkívül egyszerű, ezért tökéletesen megfelelnek arra, hogy tanulási szándékkal forduljunk feléjük. Minél inkább kedveljük az adott zenét, annál kíváncsibbak vagyunk a mondanivalójára is. Szótárazzuk ki és tanuljuk meg, nagy élmény lesz majd kívülről énekelni úgy, hogy végre minden szavát ismerjük!

5. Sok kicsi sokra megy

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy napi 10 szó semmiség, és ilyen tempóban évekig gürcölhetünk az adott szint eléréséig, ezért inkább bele sem vágunk. Pedig hatalmas segítség: elsősorban mindenképp több, mint ha egyetlen szót sem tanulnánk meg, másodsorban pedig folyamatosan mozgásban tartjuk az elménket. Ezt a rendszerességet követve egy idő után – bármiféle megerőltetés nélkül – a 10 szóból először 20, majd még több lesz. A lényeg a fokozatosság, a kitartás és a türelem, hiszen, mint minden jó munkához, ehhez is idő kell.