Íme 5 ok, hogy miért érdemes ügyelnünk a kobalamin bevitelére.

1. A vérszegénység ellensége

Főleg a vegetáriánusok, vegánok szembesülhetnek azzal, hogy kialakul a szervezetükben a B12-vitamin hiánya, hisz ezt az esszenciális, azaz létfontosságú, de a szervezet által elő nem állítható vitamin leginkább húsok, belsőségek, tengeri herkentyűk, magas zsírtartalmú tejtermékek és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára. A B12-vitamin ugyanis elengedhetetlen a vörösvérsejtek felépítéséhez, a vérképződéshez, így hiánya könnyen idézhet elő vérszegénységet. A B12 bevitelét pont ezért többnyire vassal és folsavval kombinálva javasolják, ám tudni kell, hogy a gyomorból és a belekből rendkívül rosszul szívódik fel ez a vitamin. A B12 pótlásának a jelenleg ismert legnagyobb akadálya pont ez a felszívódási probléma.

2. A mentális képességek őre

Főleg az idősebb korosztály számára fontos ennek a vitaminnak a fokozott bevitele, hisz 50 éves kor felett már csökken a kognitív képességek és a jó memória őreként is emlegetett B12 felszívódása. Sok esetben hiába visz be valaki kellő mennyiséget, bizonyos egyéb felszívódási problémák (pl. bélgyulladás, túlzott alkoholfogyasztás) is megakadályozhatják a B12 jótékony hatásának kifejtését. Pedig az agyi neuronok pusztulását megakadályozó vitamin a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be.

3. Igazi energiabomba

A sejtműködést támogató B12 fokozott bevitele rendkívül fontos lehet alacsony energiaszint, alvászavarok és krónikus fáradtság esetén is, hisz sok esetben ezen problémák hátterében a kevesebb vörösvérsejtből adódó korlátozott oxigénfelvétel állhat. A májban raktározódó vitamin kiürülésekor a szervezet először a raktárkészletét tölti fel, így a B12 pótlása hosszadalmas és nehéz folyamat. A hiányállapot kezelésére injekciót, tablettát és szájsprayt is szoktak alkalmazni.

4. Hangulatjavító

Kutatások igazolták, hogy a B12 szedése befolyásolhatja a szerotonin nevű vegyület előállítását és felhasználását. A más néven örömhormonként is ismert ingerületátvivő anyag a depresszió elleni küzdelemben fontos szerepet tölt be.

5. Az egészséges szív támogatója

A megfelelő B12 szint továbbá segít csökkenteni a koszorúér-betegség kockázatát, sőt mi több a homocisztein szint kiegyensúlyozásával a szív- és az érrendszer normál működéséhez is jelentősen hozzájárul.

meddig lehet szedni a b12 vitamint?

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tárolja nagy mennyiségben. A felesleges B12-vitamin általában kiürül a szervezetből a vizelettel. Ezért általában biztonságosnak tekinthető a hosszú távú szedése is, különösen azokban az esetekben, amikor a B12-vitamin pótlása szükséges, mint például vegán étrendnél, időseknél vagy bizonyos egészségügyi állapotoknál.

Azonban mindig fontos az orvosi tanácsot követni. Az orvosok gyakran javasolják a B12-vitamin szintjének rendszeres ellenőrzését, különösen ha hosszú távú pótlásra van szükség. Ez segít elkerülni a túladagolást és annak esetleges mellékhatásait.

Fontos megjegyezni, hogy bár a B12-vitamin túladagolása ritka, mivel vízben oldódó vitamin, túlzott bevitel bizonyos esetekben mégis okozhat egészségügyi problémákat. Ezért a szedésével kapcsolatban mindig kérjen szakértői tanácsot és kövesse az ajánlott adagolást.