Egy rózsaszál Anyának

Apa, vagy egy nagyobb testvér segítségével egy délután alatt megalkothatjuk ezeket a szépséges dekorációkat. A sógyurmázás nagy népszerűségnek örvendett a 90’-es évek vége felé. Ma már viszont olyan sokféle készen vásárolható gyurmát kapni, hogy kisebb szerep jut ennek a kézműves technikának, pedig rendkívül egyedi. Készíthető belőle karácsonyfadísz, vagy egyéb apró ajándék, most viszont egy olyan verzióját ajánljuk, amely tökéletes meglepetés lehet az anyukák számára.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg só
  • 125 ml víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • tempera

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. Kézzel alaposan összegyúrjuk és már indulhat is a móka! Ha szeretnénk kinyújtani, tegyünk alá egy kis lisztet, hogy ne ragadjon le, ha pedig túl sűrűnek találjunk, adjunk hozzá némi vizet. Száradás után temperával tudjuk befesteni, ez adja majd az igazi különlegességét. A rózsaszirmokat viszonylag könnyű megformázni, de érdemes előtte megnézni néhány „Hogyan csináld” videót a neten, hogy tökéletes legyen a végeredmény. A munka végeztével hagyjuk pár napig száradni, rátehetjük a radiátorra is, de csak akkor, ha langyos, mert a túlzott hőtől megrepedezik.

Forrás: babafalva.hu

Karamellszósz Apának

„A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út!” – szokták mondani, és ki ne rajongana egy gusztusosan becsomagolt, ízletes csemegéért? Ebben rejlik a gasztroajándékok titka. A karamellszósz elkészítéséhez nem kell konyhatündérnek lennünk, egy délelőtt a konyhában és meg is van a finomság, amely fogyasztható süteményekhez, palacsintához vagy kávé ízesítéséhez is.

Karamell recept:

  • 200 g cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 90 g vaj
  • 120 ml tejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • csipet só

Elkészítés:

A cukrot a vízzel teli lábasba öntjük és folyamatos keverés mellett felforraljuk, amíg fel nem olvad. Ezután 5-10 percig kevergetés nélkül tovább forraljuk és megvárjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ezt követően levesszük a tűzről és habverő segítségével hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, végezetül pedig a vaníliát és a sót. Visszatesszük a tűzre, újra forraljuk 1-2 percig, a cél, hogy besűrűsödjön. Adagoljuk kis üvegcsékbe és fedő nélkül hagyjuk kihűlni.

A dekorációhoz csomagoljuk celofánba a kis üvegcsét, tegyünk a tetejére egy zöld és egy piros almát, majd kössünk a csomagolásra masnit. Névre szóló kártyával még személyesebbé tehetjük a végeredményt. Egyedi és ínycsiklandó ajándék!

Forrás: hellodiy.hu

Díszdoboz a tesónak

Akár lány-, akár fiútestvérről van szó, egy személyre szabott doboz tökéletes választás lehet. Tárolhatunk benne süteményt, ékszereket, szerszámokat, fotókat, tehát egyéntől függően szinte bármit.

Amire szükségünk lesz:

  • egy doboz (sütisnél inkább kör alakú, ékszernél kocka, szerszámnál, fotóknál pedig téglalap)
  • csipke, szalag, egyéb dekorációk
  • alapozó festék
  • akril festék
  • decupage ragasztó
  • wax kontúrozó

Elkészítés:

Először alapozóval lekenjük, hogy megfelelően tapadjanak rá az anyagok, majd lefestjük. Ehhez különböző ötleteket és sablonokat találunk az interneten. Díszíthetjük szalaggal, szalvétatechnikával, csillámporral, sőt apró kagylókat is ragaszthatunk rá, vagy személyes felirattal tehetjük még személyesebbé, amihez szintén találunk mintát. Fontos, hogy festés után szivaccsal simítsuk el az ecsetvonásokat, hogy a felület egyenletes legyen. Amikor megszáradt, waxxal (arannyal, vagy ezüsttel) varázsolhatjuk még ragyogóbbá kézműves dobozunkat. Amennyiben fiúnak készítjük az ajándékot, férfiasabbá tehetjük úgy, hogy repesztőlakkal átkenjük, ami ad egy antik, retro stílust neki.

Forrás: lamiartmagazin.hu

Képkeret a nagyszülőknek

A decoupage technika a mai napig nem ment ki a divatból, ami nagy szerencse, hiszen csodálatos díszeket lehet vele készíteni. Kedvencünk a pillanatok alatt elkészíthető képkeret. Az ünnepekre való tekintettettel vásároljunk egy csomag szép, karácsonyi szalvétacsomagot, illetve egy képkeretet. Lehet natúr is, ha szívesen lefestenénk, dekorálnánk. Alapozó festékkel kenjük át a keret belsejét, helyezzük rá a szalvétát, simítgassuk át, majd fessük le decoupage ragasztóval. Kész is az ajándék!

(fotó: Shutterstock, youtube.com; hellodiy.hu; hu.packagingroup.biz; kreativkozpont.hu)