– Mivel a nálunk lévő gyerekek nagy része 2-2,5 éves, és többen csak szavakat mondanak közülük, a picikkel közös műsort még nem tudunk előadni, így kisebb ajándékok készítésével szoktunk készülni az anyák napjára – mondja Kardos Katalin, a EMMIKE bölcsőde szakmai vezetője.  

– Ebben a korosztályban a legnagyobb sláger a tenyérnyomat, úgyhogy ha biztosra akarunk menni, akkor ennek a technikájával, valamint ujjfestés segítségével készítünk anyák napi virágot virágcserépben. Ehhez első lépésként zöldre befestjük a gyermek tenyerét, majd a „kezéből” lenyomatott készítünk egy lapra. Ezután különböző színekkel befestjük az ujjbegyeit, és így ő az ujjacskáival színes pöttyöket nyomva a papírra, elkészíti a virág szirmait. Majd egy tetszőleges színű lapra megrajzoljuk a virágcserép formát, kivágjuk, és ráragasztjuk a tenyérlenyomat aljára. 

Kata arról is örömmel mesél, hogy az EMMIKÉ-be járó gyerekek sok mindent tudnak ragasztani, és szeretnek is a kezükkel alkotni.  

– Kedves anyák napi ajándék lehet az is, amikor egy alaposanösszefestékezett papírlapból kivágnak egy szívecskét vagy egy szép virágot – teszi hozzá. – Ezek mind gyorsan elvégezhető műveletek, mert a kicsik figyelmét csak minimális időre lehet lekötni. Ez azt jelenti, hogy ők 2-3-4 percnél tovább nem tudnak egy feladatra koncentrálni, mert utána már gyorsan elterelődik a figyelmük. Tehát csak olyan, megfelelően előkészített, előre megtervezett feladatnak érdemes nekiülni velük, amit egy jó irányítással pár perc alatt megcsinálnak.   

A bölcsőde szakmai vezetője azt is örömmel újságolja: idén a Föld napja alkalmából a gyerekekkel virágot ültettek.  

– Most minden bölcsisnek van egy kis cserepe, azt minden nap nézegetik, locsolgatják és boldogan tapsolnak, ha valamelyik növény kibújik – meséli Kata. – Előbb-utóbb mindenkinek lesz saját virága, és csodás lenne, ha május első vasárnapjára mindegyik kinőne, de nem biztos, hogy teljesül ez a kívánságunk.   

Az ölelésen túl…  

Kata elmondása szerint a bölcsődében igyekeznek követni a legfontosabb ünnepekhez kapcsolódó hagyományokat a gyerekekkel, természetesen a saját korosztályuknak megfelelően.  

– Nyilván a korukból adódóan ők még nem értik ennek napnak a jelentőségét, az ünnep mivoltát. Itt, a bölcsiben igazából egy érzést keltünk bennük. Annak az érzését, hogy „most anyára figyelünk”. Ettől függetlenül, ők az anyák napi meglepetéssel a kezükben ugyanúgy fognak odamenni az édesanyjukhoz, úgy fogják átölelni őt és puszit adni neki, mint bármelyik másik napon, de ez teljesen rendben is van így, mert a példamutatás, a hagyományok,  szokások megtartása ott kezdődik, hogy a gyermek egyszer csak beleszületik azokba a tradíciókba, amelyek aztán évről évre ismétlődnek. Tehát jövőre is lesz majd anyák napja, és az anyukák – az ölelésen túl – jövőre is a gyermekül által saját kezűleg készített aprócska tárgyaknak örülnek majd a legjobban.   

– Az első anyák napi ajándék, bármit is készít a gyermek, és még ha az nagy részben a bölcsis néni keze munkáját dicséri is, örök emlék, amely minden anyukánál a falon lóg vagy a polcon van, szépen bekeretezve. Később aztán, ahogy a kicsi cseperedik, anya és gyermeke beszélgethetnek erről az emlékezetes ajándékról, amit aztán évek, évtizedek múlva is elő lehet venni, amikor a csemete már felnőtt. Az idő múlásával így lesz ennek a napnak jelentősége a gyermekek számára is. 

Anyák napi versek a bölcsődéből már ballagó, illetve az óvodai kiscsoportos korosztály részére. 

 

Cser Gábor: Mit adhatok? 

Anyukámat meglepem, 
de kicsi a tenyerem. 
Nem fér bele annyi virág, 
Amennyire szeretem. 
Kis kezemmel mit adhatok? 
Csak az egész világot! 
Vagy tán, ami ennél is több: 
e néhány szál virágot. 

 

Zelk Zoltán: Reggel óta 

Reggel óta tanakodtam, 
mit mondhatnék Teneked. 
Olyan szépet gondoltam ki, 
elmondani nem lehet! 
Nem leltem rá szavakat, 
még verset sem tanultam! 
Minden, amit elmondhatnék, 
Itt van egy szál virágban!   

 

Tordon Ákos - Anyák napi mondóka 

Anyukám, anyukám, találd ki, 
Hogy az én nagy kincsem ugyan ki? 
Ki más is lehetne, ha nem te. 
Ültess hát, gyorsan az öledbe. 

 

Ágh István: Virágosat álmodtam 

Édesanyám, 
virágosat álmodtam, 
napraforgó 
virág voltam álmomban, 
édesanyám, 
te meg fényes nap voltál, 
napkeltétől 
napnyugtáig ragyogtál.