Az immunerősítésnek különböző módszerei vannak. Az egyik legismertebb a gyermek napi ritmusát veszi figyelembe – már ha egyáltalán van állandó napi menetrendje. Fontos, hogy rendesen, jó minőségű táplálékot egyen, naponta legyen a szabad levegőn, ha nagyobb, akkor sportoljon, és az is lényeges, hogy eleget pihenjen.

Az említett tényezők alapvetőnek számítanak, ám sok esetben tapasztalható, hogy ezek sem valósulnak meg. Emellett vannak étvágytalan, rosszalvó gyerekek is, akikkel a szülő legjobb szándékával sem boldogul.

Csecsemőkorban nagyon lényeges az anyatejes táplálás, hiszen az anyatej tele van olyan ellenanyagokkal, amelyek a kicsit számos fertőzéstől megóvják. Mindazonáltal azoknak az édesanyáknak sem kell elkeseredniük, akik nem tudják szoptatni a kisbabájukat, mert ma már a tápszergyártók is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az anyatej hatását minél jobban meg tudják közelíteni készítményeikkel. A mai modern tápszerek egy része már immunerősítő hatással is rendelkezik.

Probiotikumok, vitaminok

Az olyan kisbabáknak, vagy akár nagyobb gyerekeknek, akik rossz étvágyúak, nehezen esznek, remek immunerősítő hatásuk miatt ajánlott a probiotikumok fogyasztása. Ezek a termékek nem csak az immunrendszert képesek a bélrendszeren keresztül támogatni, hanem a gyermek étvágyát is rendezhetik. Vannak olyan készítmények is, amelyekkel nem csak a probiotikumról gondoskodhat a szülő, hanem a vitaminpótlásról is.

Az olyan gyerekek számára, akik egyik fertőzésből a másikba esnek, érdemes immunerősítő készítményeket adni. Ezek többsége vényköteles, orvosánál, gyógyszerészénél érdeklődhet ezekről. Az immunerősítők olyan készítmények, amelyek azon baktériumok alkotóelemeit tartalmazzák, amelyek a leggyakrabban előforduló gyulladásokat (arcüreg-, középfül-, tüdőgyulladást) okozzák. A gyermek immunrendszere e készítmények szedése idején megtanul védekezni, ellenanyagot termelni a kórokozók ellen, hogy amikor ténylegesen találkozik egy ilyen baktériummal, akkor harcra készen várja a kórokozókat. A szülők pedig legfeljebb azt fogják észrevenni, hogy a gyermek – bár folyik az orra és prüszköl – nem lesz lázas, mint korábban, és nagy valószínűséggel a gennyes középfülgyulladást is megússza. Az egyik készítmény már 6 hónapos kor felett, a másik 1 éves kortól alkalmazható.

Védőoltások

–Az immunrendszer erősítésének másik változata – a védőoltás – erősen megosztja a közvéleményt. Mindenki másképp vélekedik e téren, én mégis úgy gondolom, hogy a védőoltásoknak köszönhető, hogy nem halunk meg torokgyíkban, nem kapjuk el a szamárköhögést – mondja Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász.

(fotó: Shutterstock)