A december 17-ig tartó karácsonyi gyűjtésben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csaknem háromezer önkéntese 172 Spar és Interspar áruházban kéri a vásárlókat arra, hogy aki teheti, ajándékozzon valamennyi tartós élelmiszert a rászoruló embereknek.

– Jó látni az önzetlen segítségnyújtást – mondta az akcióban résztvevő Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki csütörtökön a Batthyány téri Spar üzletben a szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként személyesen vette át a felajánlott adományokat. Herczegh Anita kiemelte: nagyon jó megoldásnak tartja ezt a kezdeményezést, hiszen az adományozók a hétköznapi bevásárlásukat intézve valamennyivel többet tesznek a kosarukba, s ezt felajánlhatják a rászorulóknak.

Az Adni Öröm! 1997 óta tartó történetében idén első alkalommal televíziós kampány is kapcsolódik a kezdeményezéshez. A reklámfilm célja, hogy közelebb hozza az adományozókhoz azokat, akiknek élelmiszerekkel segítenek.

Sokan adakoznak

A 18-59 évesek 68 százaléka valamilyen rendszerességgel adakozik – derül ki az áruházlánc kutatásából, amelyben az adományozás motivációit vizsgálták. Az adományozók több mint felét az érzelmeik hajtanak az önzetlenségben, jó érzéssel tölti el őket, ha másokon segíthetnek.

A kutatás megmutatta azt is, hogy az ünnepi időszakokban a legjellemzőbb az adományozás. Az adományozás formáját illetően a legnépszerűbb a személyes átadás és a kihelyezett perselyekbe történő adakozás, a harmadik helyen pedig a termékadományok üzletekben történő átadása áll.

Az elmúlt évben az Adni Öröm! kampányban több tízezren adományoztak, az akció végére 284 tonna élelmiszer gyűlt össze és ebből több mint 30 ezer ajándékcsomagot állítottak össze a szeretetszolgálat munkatársai.