Mára már meghaladta az 5,5 milliót az Ukrajnából elmenekülők száma. Február vége óta Magyarországra több mint 650 000 ember érkezett Ukrajnából. Szinte azonnal egy emberként fogott össze az ország, hogy segítséget nyújtson a háború elől menedéket kereső embereknek. 

A KINCS legújabb kutatásában arra volt kíváncsi, hogy hogyan vélekednek a magyar emberek az Ukrajnából Magyarországra menekülők megsegítéséről. A megkérdezettek több mint háromnegyede (77%) szerint a kormány helytáll és megfelelően kezeli a menekültek helyzetét, a megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka volt elégedetlen (10% nem tudta megítélni a kérdést). 

Minden harmadik magyar felnőtt (31%) nyújtott segítséget az Ukrajnából érkező menekülteknek. A nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy önkéntes munkával a segítségnyújtásban. Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek.  

Az emberek leginkább pénzadománnyal (58%), élelmiszeradománnyal (40%) és egyéb felajánlással (39%) támogatták a rászorulókat, a férfiak inkább pénzzel, a nők inkább egyéb módokon. A segítséget nyújtó válaszadók közel ötöde önkéntesként is segítette a menekülteket, ők leginkább a középkorosztályból, a 30 és 50 év közöttiek közül kerültek ki.

A válaszadók fele tudott arról, hogy a határmenti településeken kialakított segítségpontokon (Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs) kapnak szervezett módon ellátást a Magyarországra érkező ukrán menekültek, de 37 százalékuk azzal is tisztában volt, hogy a budapesti BOK Csarnokban kialakított tranzitközponton is segítik őket.

 A menekültek támogatásába a Családbarát Magyarország Központ is az első pillanatoktól kezdve bekapcsolódott: legutóbb a napokban segítette az Ukrajnából érkező háborús menekülteket huszonnégy millió forint értékű adománnyal, illetve a BOK Sportcsarnokban létrejött tranzitközpontban a Családbarát gyermeksarok kialakításában és működtetésében is részt vesz. 

A segítségre még mindig nagy szükség van, ezért fontos lenne, hogy továbbra is legyenek olyanok, akik szívesen vállalnak önkéntes munkát. Például a BOK Csarnokban kialakított gyermeksarokban továbbra is szeretettel várják az önkénteseket, akik az alábbi linken tudnak regisztrálni: https://bokonkentesek.booked4.us/public/