Körülbelül 209 millió felnőtt (29%) fogyaszt dohányipari terméket a WHO európai régiójában, és bár a dohányzók aránya még mindig magas, a trend lassan csökkenőben van.

A dohányzás a légzőszervi megbetegedések jelentős kockázati tényezője, mivel szinte azonnal olyan káros hatásokat gyakorol a tüdőre, mint például a lecsökkent tüdő funkció és a légszomj. A dohányzó anyák csecsemői vagy a környezeti dohányfüstnek kitett csecsemők esetében nagy valószínűséggel fellép a tüdő fejlődésének és funkciójának csökkenése.

A dohányzás és a környezeti dohányfüstnek való kitettség a tüdőrák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tuberkulózis (TB) és az asztma súlyos kockázati tényezői.

10 tüdőrák közül majdnem 9 összefügg a dohányzással, ami azt jelenti, hogy a tüdőrák 90%-át meg lehetne szüntetni, ha valamennyi dohányos felhagyna a dohányzással. A dohányzással összefüggésben kialakuló rákos megbetegedések, és különösen a tüdőrák, kevéssé reagálnak az orvosi beavatkozásokra, így a dohányzás megelőzése és visszaszorítása a közegészségügy legfontosabb prioritása.

A WHO közölte, hogy erősen támogatja és üdvözli az Emberi Erőforrások Minisztériumának legutóbbi, „Három generáció az egészségért” kezdeményezését. Ennek a közösségi alapú összefogásnak a célja az egészség előnyeinek maximális kihasználása az egészséges életmódra való törekvéssel, egészséget célzó viselkedéssel és a megelőző egészségügyi szolgáltatások fokozódó aktív és felelősségteljes használatával a jobb egészség és jóllét érdekében.

A Dohányzásmentes Világnapon a WHO a dohányzásra és a tüdő egészségére fordítja a figyelmet azzal a jelmondattal, hogy: „Ne engedd, hogy a dohányzástól elálljon a lélegzeted!”