Az alappillérek idén először tematikus napokon kapnak még nagyobb hangsúlyt. A vasárnaptól péntekig tartó turnusokban komoly- és modernzene foglalkozásokon, moderntánc és népi táncművészeti programokon, cirkuszanimációs foglalkozáson, a Déryné program művészeinek előadásain, könnyű- és komolyzenei koncerteken, színházi előadásokon is részt vehetnek a gyermekek.

- Az Erzsébet-táborokban a színházművészet, a bábművészet, a komolyzene, a könnyűzene, a táncművészet és a cirkuszművészet különböző ágazataival is találkozhatnak a gyerekek, és ki is próbálhatják azokat - közölte Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár augusztus 5-én a kulturális programokról tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, az Erzsébet-táborokkal több mint 100 ezer gyermeket szólítanak meg, akik a szórakozás mellett megtanulhatják, hogyan kell kulturáltan szórakozni és hogyan lehet szórakozva kulturálódni. Az államtitkár beszélt az Erzsébet-táborokban tartott cirkuszművészeti programokról és arról is, miről szól a cirkuszművészet. Úgy fogalmazott: „Ha leesik, vedd fel, ha elbotlasz, állj fel! Ha nem megy, kezdd el újból és sikerülni fog.”

- A Déryné programmal pedi minőségi színházi eseményeket hoznak létre az ország minden pontján, akár a legkisebb falvakba, kisebb településekbe is eljuttatva ezzel a minőségi, kulturális szórakozás és kikapcsolódás lehetőségét - mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné program igazgatója. Hozzátette, a Barangoló programjukban létrejött Vitéz László előadást is láthatják a táborba érkezők, és a saját társulatukkal létrehozott János Vitéz című produkciót, illetve Fabók Mancsi Bábszínházában a „A székely menyecske meg az ördög” című előadást is megtekinthetik a gyerekek az Erzsébet-táborokban.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke elmondta, a tábort állami támogatással az elmúlt években felújították, és a zánkai táborban naponta 60 programból lehet választani. Mint mondta, úgy építették fel az Erzsébet-táborokat, hogy 5 alappilléren keresztül programokat juttassanak a gyerekeknek.