A helyszínek száma meghaladja a húszat, amelyeken több száz programmal készülnek a szervezők. (https://szentistvannap.hu/) Az idei évben például Hold-fény-mesék címmel látványos ünnepi menet indul a budapesti Andrássy úton, ismét megrendezik a Divat&Design Fesztivált, a gasztrokultúra kedvelőit a Csárdafesztivál, illetve a Food Truck Show is várja. Kedvcsinálónak íme néhány kiemelt program. 

Budapesti rendezvények: 

Mesterségek Ünnepe  

A Mesterségek Ünnepe a népművészek hagyományos találkozója, amelyet az idén harminchatodik alkalommal rendez meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, csaknem ezer kézműves mester részvételével. A fesztivál kiemelt témái a faművességhez kapcsolódó mesterségek. A rendezvény idén is a budai Vár polgárvárosi részén lesz megtalálható: a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában, a Szentháromság téren és a Dísz téren

A Koreai Kulturális Központ alapításának 10. évfordulója alkalmából a Mesterségek Ünnepe idei díszvendége a Koreai Köztársaság; augusztus 19. és 21. között koreai mesterek mutatják be a távol-keleti ország kézműves hagyományait. A kalligráfia, a templom- és népi festészet, a koreai foltvarrás, a pirográfia, a kerámiaművészet és a papírfonás mesterségébe is bepillantást nyújtanak. A koreai sorozatokban látható paloták színpompás falainak hangulata a budai Várban is megelevenedik, ahol a Dancheong épületfestészet legjavát is bemutatják a mesterek. A nagyszínpadon tradicionális hangszerekkel, táncokkal és ritmusokkal várják a látogatókat. A gyerekek népi játékokat próbálhatnak ki a családi játszóházban.   

Magyarország tortája, Magyar Ízek Utcája  

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkája, a Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája, a Magyarország cukormentes tortája címet pedig a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el: van benne málnavelő, fehércsokoládés pisztáciaropogós, mascarpone mousse hibiszkuszvirág és csipkebogyóvelő, de a piskóta nem tartalmaz gabonalisztet. A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.  

A Magyar Ízek Utcája Magyarország legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. A programsorozat célja a Kárpát-medence gazdag ízvilágának és gasztrokultúrájának bemutatása. A helyszín a Várkert Bazár előtti terület, augusztus 19. és augusztus 21. között. 

Aranyvonat-kiállítás 

Az impozáns szerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, azonban a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, és 2020. augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot, amelyet idén ismét megtekinthetnek a kilátogatók augusztus 19-21. között a fővárosban, az Alkotmány utcában.  

Művészkert 

A Szent István Nap keretében ismét megnyitja kapuit augusztus 19. és 21. között a Művészkert a ferencvárosi Nehru parton. A háziasszony Juhász Anna lesz, eddig sehol nem látott egyedi zenei produkcióval és felállással, filmvetítéssel és érdekes beszélgetéssel készülnek a szervezők.   

Mandoki Soulmates 

30 éves jubileumi koncertet ad a budai Várban, a Szentháromság téren a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates. Leslie Mandoki mellett olyan világsztárok lépnek színpadra, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Randy Brecker, Till Brönner, Nick van Eede, Fausto, Deobrat  vagy Tony Carey. Az augusztus 19-én 19:00 órakor kezdődő koncert ingyenesen látogatható. 

Sporthősök 

A Március 15. téren a közönség két teljes napon keresztül nyerhet betekintést a hazai sport kiemelkedő sikereinek kulisszatitkaiba és ismerheti meg azt a különleges világot egyenesen a legendáktól, melyről a közvetítések már nem szólnak. A rendezvény ideje: augusztus 20. 9:00-augusztus 21. 21:00.  

Kereső alkalmazás 

A fővárosban a négynapos ünnepségsorozatra készült ingyenes mobilalkalmazás segíti a programok és a szolgáltatások közti eligazodást. Az ingyenesen letölthető applikációban megtalálható minden hivatalos ünnepi esemény, valamint a szórakoztató programok is. A Szent István-nap applikáción az ünnepségsorozat összes programját és fellépőit, valamint a látogatható helyszíneket és a rendezvénnyel kapcsolatos híreket is elérhetik a felhasználók. ( https://linktr.ee/szentistvannap.) 

Vidéki rendezvények: 

Debreceni Virágkarnevál  

A Debreceni Virágkarnevál Debrecen legnépszerűbb és Magyarország egyik legnagyobb rendezvénye, amelyre a világ minden tájáról érkeznek fellépők és látogatók. Az augusztus 15-21. között megrendezésre kerülő Virágkarneválon idén is színes programok, több millió virág, számos kreatív virágkompozíció és látványos show várja az érdeklődőket. https://debreceniviragkarneval.hu/ 

A Debreceni Virágkarnevál kísérőprogramjai a Nagyerdei Sörkert Beer by Lake és a Debreceni Állatkert Galiba Gyermekfesztivál rendezvényei. A Nagyerdei Sörkert Beer by Lake rendezvényén augusztus 15-21. között hazai kézműves, külföldi és kraft sörökkel várják a sörfogyasztás rajongóit. A Debreceni Állatkert és Vidámpark területén tartandó Galiba Gyermekfesztivál augusztus 17-21. között színes programokkal várja a családokat és a gyerekeket. (https://www.facebook.com/events/nagyerdei-park-debrecen/nagyerdei-s%C3%B6rkert-beer-by-lake/349448870442597/ ) (https://debreceniviragkarneval.hu/program/galiba-gyermekfesztival/ )

Székesfehérvári Királyi Napok  

Augusztus 12-21. között a programsorozatot idén az Aranybulla emlékév jegyében rendezik meg. A Városház téren a korabeli technikát idéző nyomdagépen akár saját Aranybullát is nyomtathat magának minden érdeklődő. Augusztus 20-a estéjén, a Zichy-színpadon egy csaknem 200 fős produkció köszönti az emlékévet, amelyben a város kiemelt művészeti együttesei lépnek színpadra. A Szent István Király Múzeum is kiemelt figyelmet szentel a 800 éves jogdokumentumra, a múzeum díszudvara a koncertek mellett középkori játszóháznak, Árpád-kori pénzverdének és történelmi harcművészeti bemutatónak is otthont ad majd, illetve az időszaki kiállításaik is igazodnak a tematikához. 

A programsorozat egyik kiemelkedő része a Koronázási Ünnepi Játékok, amely három napig, augusztus 19-21. között középkori időutazásra hív. https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/ 

HORTOBÁGYI HÍDIVÁSÁR

A vásárban megtalálhatók a népi-, kézműves- és biotermékek mellett a régiségek és modern kori vívmányok is. Az ide látogatók augusztus 19-21. között megismerkedhetnek a Hortobágyra jellemző hagyományos, tájjellegű ételekkel is.  

Zempléni Fesztivál 

A Zempléni Fesztivál, a térség egyik legnépszerűbb eseménye idén is többek között olyan gyönyörű történelmi helyszínekre hívja a látogatókat, mint Sárospatak, Tokaj, Szerencs. Az összművészeti rendezvény immár több mint harminc éve, különböző zenei műfajokkal, színházi előadásokkal és kiállításokkal, gasztronómiai eseményekkel invitálja a régióba érkezőket. Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja augusztus 12-től 21-ig várja a látogatókat.  

Programfüzet: https://www.zemplenifesztival.hu/files/2022%20ZF_leporello_100x210_webre_2022-08-01_VEGLEGES.pdf 

Summerfest folklórfesztivál 

Az ország minden szegletéből érkeznek táncosok, énekesek, előadók augusztus 12. és 21. között a 29. százhalombattai Summerfest folklórfesztiválra, amelynek díszvendége Kárpátalja. A hivatásos társulatok legjobbjai is színpadra lépnek: látható lesz a Magyar Állami Népi Együttes, a Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Szegedi Kortárs Balett egy-egy előadása. A Petőfi évhez kapcsolódva a fesztiválon részt vesz a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháza is, a Helység kalapácsa előadással. A családi és gyermek programok idén a hungarikumokra épülnek. Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban és annak külső helyszínein rendezik meg. www.summerfestbatta.hu