A könnyítés csak akkor érvényes, ha az építtető természetes személy és az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani. Ha az építtető gazdasági társaság vagy más számára történik az építés, akkor továbbra is kötelező naplót vezetni. További könnyítés, hogy azoknak, akik az egyszerű bejelentés során feltöltött dokumentációtól eltérnek, már nem kell külön bejelenteniük az eltérést (de az aktuális szabályoknak megfelelő kiviteli dokumentációnak a helyszínen rendelkezésre kell állnia).

A saját célra építkezőknek már nem kötelező a tervezői művezetés és a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás sem, vagyis ezek hiánya egyrészt nem akaszthatja meg az építkezést, másrészt akár több százezer forint költségtől kíméli meg az építtetőt.

Egyúttal október 24-étől minden egyszerű bejelentés az úgynevezett építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszeren (ÉTDR) keresztül zajlik. E-naplót persze ezután is bárki nyithat.

Az új szabályok csak az új, egyszerű bejelentésekre vonatkoznak, és a változások nem okoznak fennakadást a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénylésében sem. Az elektronikus építési naplóban megkapott visszaigazolás helyett az ÉTDR által kiállított ügyféli beadvány kivonatával kell majd a jogosultságot igazolni.