– Folyamatosan bővülnek a célzott és komplex családpolitikai elemek, azért, hogy minél több gyermek szülessen – mondta a családpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Beneda Attila egyúttal ismertette az új intézkedéseket.

Nőtt a GYED összege

A minimálbér emelkedésével 225 400 forintra nő a gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege. A helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a GYED extrát is egyre többen veszik igénybe, ezzel a lehetőséggel a teljes állást vállaló kisgyermekes szülők élhetnek. A diplomás GYED összege szintén emelkedik, az alapképzésben résztvevők 112 700 forintot, a mesterképzést végzők 147 ezer forintot kapnak. Bővült a jogosultak köre is: akinek az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, ismét jogosult lesz a juttatásra.

Támogatás a háromgenerációs családmodellért

– A legkülönlegesebb, a világon egyedülálló intézkedés a nagyszülői GYED bevezetése, amely a Családvédelmi Akcióterv keretében született meg és január elsejétől lépett életbe – hangsúlyozta Beneda Attila. A háromgenerációs családmodellt támogató ellátásra azok a nagyszülők jogosultak, akik munkaviszonyban vannak, de a szülők helyett otthon maradnak a kisgyermekkel. Az ellátás összegét a nagyszülő bére határozza meg, de legfeljebb 225 400 ezer forint lehet. Egyszerre csak az egyik nagyszülő mehet GYED-re, de akár több unokával is otthon maradhat. Feltétel viszont a két éven belüli egyéves jogviszony.

Nyilatkoznia kell a szülőnek

Az igénybevételhez szükség van a szülő nyilatkozatára, és feltétel az is, hogy a gyermek a szülővel éljen, a nagyszülő pedig legfeljebb otthonában végezhet kereső tevékenységet. A nagyszülői GYED-re az idei költségvetésben 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, de a keret felülről nyitott, vagyis ha igény van rá, ennél nagyobb forrást is biztosít az állam.