– Ismernek olyan családot, ahol a szülők válását követően nem jutott el a gyermekhez, illetve az őt nevelő szülőhöz a megítélt tartásdíj? – tette fel a kérdést Novák Katalin, majd válaszolt is: – Bizony, sokan vannak ilyenek.

– Ezért módosítunk most a jogszabályokon, hogy azok a gyerekek, akik elvált szülők gyermekeként nőnek fel, minden esetben megkaphassák az őket megillető tartásdíjat. Illetve, hogy az a szülő, aki a gyermeket neveli, ezt a tartásdíjat időben és teljes összegben megkaphassa – tette hozzá.

A családokért felelős miniszter közölte, hogy a jogszabály elfogadását követően három fontos változás történik. Az egyik az, hogy egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a tartásdíj behajtása, érvényesítése. Ez garantálja majd azt, hogy az összeg eljusson azokhoz, akiket megillet.

A másik az, hogy nem szociális alapú lesz a tartásdíj megelőlegezésének a lehetősége. A szociális alap megszűnik, innentől mindenki, aki jogosult a tartásdíjra, lehetőséget kap arra, hogy megelőlegezett tartásdíjban részesülhessen, ha a tartásdíj elmarad.

– A harmadik változás pedig az, hogy megemeljük a megelőlegezett tartásdíj maximumát. Ráadásul ezt a minimálbérhez kötjük, így évről évre emelkedhet ez az összeg. Az első évben, vagyis jövőre az 50 ezer forintot is meghaladja majd az a tartásdíj-maximum, amit megkaphatnak azok a családok, ahol nem kapják meg kellő időben és teljes összegben a tartásdíj-jogosultságokat – közölte Novák Katalin.

A családokért felelős miniszter reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés elfogadja a törvénymódosítás-javaslatot, és ennek köszönhetően azok a gyerekek, akik elvált szülők gyermekeként növekednek fel, megkaphatják az őket megillető tartásdíjat, amelyet a szülő teljes egészében a gyermekekre fordíthat majd.