A Párbeszéd Háza adott otthont a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége által szervezett, A szoptatás és anyatejadás erősítése Európa jövőjéért című nemzetközi műhelykonferenciának. Az egybegyűlteket elsőként az esemény fővédnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára köszöntötte. 

– Európa jövője az európai családokban rejlik – kezdte Rétvári Bence. – Azzal segítjük ténylegesen a családokat, ha tiszteljük és támogatjuk őket. Ahelyett, hogy évezredek óta kialakult fogalmakat akarnának átfogalmazni, megváltoztatni vagy átírni Európában, lebonthatnák az ebben a témában épült gátakat, hogy valós támogatást nyújthassanak a jövő generációjának. A magyar védőnői rendszer a világon egyedülálló lehetőséget biztosít a magyar családoknak, de büszkék vagyunk a családbarát szülészeteinkre, illetve a legújabb módszereket támogató kezdeményezéseinkre is. Ha valami fontos Európa szempontjából, az a családok támogatása. A feladatunk a folytatásban is utat mutatni az európai országoknak, hogy szolgálják, tiszteljék és segítsék a családokat – fogalmazott az államtitkár. 

A természet adománya 

– Ritka az olyan harmonikus egység, mint amikor édesanya és gyermeke összekapcsolódik a szoptatáskor, a család az egész nemzet legszorosabb egységét képzi – jelentette ki Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár. – Az utóbbi időben ízlelgetek egy nemrégiben megismert újfajta megközelítést: az édesanyát és az újszülöttet összekötő meghittség befektetés a jövőbe. Egy olyan befektetés, amely anyagi értelemben nem lefordítható. A hazai családbarát fordulat is ezt a befektetést támogatja, hiszen az erős ország alapja a családokban rejlik. 

– A szoptatás jóval több, mint táplálás – folytatta a szakember. – Korábban sokan teret adtak a különböző gazdasági érdekeknek, így előtérbe került a tápszeres táplálás, de az anyatejes szoptatásnál jobbat nem találhatott volna ki a természet. Édesapaként, nagypapaként, családorvosként és szakpolitikusként is hatalmas támogatója vagyok a védőnőknek. Ez egy olyan érték, amelyre támaszkodni lehet és kell. A jövőben is azon leszünk, hogy minden segítséget megkapjanak a hungarikumnak számító magyar védőnők. 

A konferencia érdekfeszítő előadásai során az anyatejes szoptatás fontosságára, az anya és gyermek közötti kötődés kialakulására, szoros kapcsolatára és a pandémia szoptatásra és anyatejleadásra gyakorolt hatására is kitértek a szakemberek. 

Az anyatejes táplálás fontosságáról a csalad.hu cikkében olvashat további érdekességeket: Kössünk az újszülött köré aranyfonalat.