A családi nyaralás gondolata a 13-14 éven felüliek többségét már nem igazán hozza lázba: a legtöbb esetben egy tinédzser korú gyereknek esze ágában sincs a szülőkkel összezárva tölteni a szabadidejét. Ebből kiindulva önmagában már az öröm lehet, ha a kamasz – fintorgás helyett – egyáltalán hajlandó velünk, az unalmas ősökkel vakációzni. Egy közös utazás remek alkalom a hosszabb családi együttlétre, és arra is, hogy minőségi időt töltsünk serdülő gyerekünkkel. Ez persze többnyire csak akkor sikerülhet, ha az utazást kellőképpen vonzóvá tesszük a kamasz számára.

1. Vonjuk be a tervezésbe!

Ha közösen választjuk ki az úti célt, akkor a tini érzi, hogy az ő véleménye is számít, neki is van beleszólása a dolgok alakulásába. Engedjük, hogy elmondhassa, ő mire vágyik. Nyilván igazodnunk kell a családi költségvetés kereteihez, de kérjük meg a tinédzsert, hogy javasoljon programokat, mondjon helyeket, látnivalókat, amik érdeklik. Sokkal szívesebben vesz majd részt a családi kiruccanáson, ha egyenrangú partnerként kezeljük. Sokszor nem is gondolnánk, milyen jó ötletei lehetnek, ráadásul, ha figyelembe vesszük és megvalósítjuk azokat, azt is elkerülhetjük, hogy mindent leszóljon a nyaralás alatt.

2. Válasszunk kamaszbarát úti célt!

Tudvalévő, hogy egy tinédzser kedvel mindent, ami figyelemfelkeltő, meghökkentő és izgalmas, ezért érdemes olyan úti célt kiszemelni, ami elvarázsol egy tizenévest! Ehhez nem kell feltétlenül mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk, hiszen Magyarország is hemzseg az izgalmas és páratlan látni- és felfedezni valóktól. Ha a kamasszal útnak induló családunk a víz melletti üdülésre voksol, mindenképp szerencsés egy parthoz közeli várost célba vennünk, ahol több lehetőség adódik a szórakozásra és kikapcsolódásra. Fontos, hogy olyan nyaralóhelyet találjunk, ahol a tini ízlésének, érdeklődési körének megfelelő sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak a szörftől a wakeboard-on át a búvárkodásig. Ha pedig tinédzser gyerekünk épp a visszavonulós, elmélkedős, álmodozós korszakát éli, szerezzünk neki egy kellemes napozóágyat, és hagyjuk az árnyékban zavartalanul olvasni, zenét hallgatni vagy ábrándozni.

3. Adjuk meg neki a kellő szabadságot!

Ugyancsak fontos szempont, hogy bárhova is tervezünk szállást foglalni, olyan apartmant vagy hotelt válasszunk, ahol a kamasznak van lehetősége az egyedüllétre. Ha mód van rá, akkor legyen külön szobája. Ha a kamasz előre tudja, hogy akkor vonul el, amikor akar, szívesebben indul útnak. A szervezéskor pedig a közös programok mellett iktassunk be szabad időtöltést is, amikor a gyerekünknek lehetősége van némileg eltávolodni tőlünk; például sétálni egyet a városban, vagy szuvenírt válogatni a barátoknak. A nyaralás alatt fogjuk kicsit lazábbra a gyeplőt, engedjük, hogy kamaszunk akár egyedül fedezze fel a környéket, persze csak úgy, hogy biztosak legyünk benne, hogy hol jár és mikor ér haza.

4. Mindenképpen legyen wifi!

Rossz hír a kamasszal nyaralást tervezőknek, hogy akármennyire is szeretnénk gyermekünket eltiltani a mobilozástól és az internettől, nem fog sikerülni. Az efféle merénylet ugyanis garantáltan azonnali ellenállást, duzzogást fog kiváltani a tinédzserből. Ezért, ha tehetjük, válasszunk olyan szálláshelyet, ahol van wifi, mert a kamasznak igenis szüksége van arra, hogy minden apró-cseprő dolgot megosszon a haverjaival azalatt a néhány nap alatt, amíg nincs otthon. Ne tiltsuk meg neki a mobilozást, inkább szervezzünk olyan élménydús programokat, amikor eszébe sem fog jutni, hogy a telefonját nyomkodja. Ha pedig csak annyi időre veszi elő a mobilt, hogy egy fotót megosszon arról, milyen klassz helyen nyaral, az simán belefér. Mi több, megkérhetjük, hogy legyen ő a családi vakáció krónikása, és készítsen fotókat nekünk, rólunk, mindenről, amit megörökítésre érdemesnek tart.

5. Csak rugalmasan!

Ha kamasszal megyünk nyaralni, figyeljünk oda arra, hogy ne legyen feszített a tempó, és legyünk rugalmasabbak, mint általában, Mivel a tizenéveseknek élettani szempontból több alvásra van szükségük, ne görcsöljünk a korai programokon. Ha vakációzunk, ne várjuk el, hogy a gyerekünk már hajnalban kiugorjon az ágyból: hagyjuk aludni, Nem is baj, ha a nyaralás alatt később indul a nap és a program, egy koncert, egy vacsora vagy a közös séta belenyúlik az éjszakába. Sőt, a kései kiruccanás kifejezetten ínyére lehet a kamasznak.

6. Gyűjtsünk közös élményeket!

Egy közös vakáció, egy jól szervezett, laza és vidám családi nyaralás, amit a tini is pozitív élményként könyvel el, tökéletes alkalom arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz kamasz gyerekünkkel. A lényeg, hogy ne erőltessünk rá semmit. Keressünk olyan tevékenységeket, amiket együtt tudunk csinálni, válasszunk olyan programokat, amit jó eséllyel mindenki élvezni fog, még akkor is, ha ehhez a saját korlátainkat kell feszegetni. A legfontosabb, hogy minél közös élményt gyűjtsünk.

7. A kellemeset a hasznossal...

Ha tehetjük, a „kamaszos” családi nyaralást úgy tervezzük, hogy baráti famíliákkal menjünk, ahol vannak hasonló korú gyerekek. Így nemcsak a tinédzsert kötjük le könnyebben, de magunknak is szerzünk jó társaságot a vakációra!