A nagyobb fesztiválokat törölték, egyelőre a mozik és a gyorséttermek is zárva vannak. Vajon lesz-e az idei nyári szezonban megfelelő mennyiségű és minőségű diákmunka? Erről kérdezte a csalad.hu a legnagyobb hazai iskolaszövetkezet egyik vezetőjét.

Miért jó a fiataloknak, ha a mintegy száz hazai iskolaszövetkezet valamelyikén keresztül igyekeznek munkát vállalni?

– Mert sokkal biztonságosabb. Az iskolaszövetkezet egyrészt csak ellenőrzött munkahelyekre küldi ki őket. Másrészt, mivel rajtunk keresztül szerződnek, biztosak lehetnek abban, hogy valóban be vannak jelentve, és a bérüket is maradéktalanul megkapják, hiszen a szövetkezet akkor is elutalja azt, ha a partner vállalat valamilyen okból adós marad a bérek kifizetésével. Sokan azt gondolják, hogy a mi feladatunk, felelősségünk kimerül a munkaerő közvetítésében, de valójában sokkal tágabb annál. Emellett a cégeknek is előnyös ez a megoldás, mivel az iskolaszövetkezetnek nem kell munkáltatói közterheket fizetnie, vagyis rajtunk keresztül olcsóbban és könnyebben juthatnak megbízható munkaerőhöz, mintha maguk toboroznák, foglalkoztatnák őket.

Mi a menete az iskolaszövetkezeteken keresztüli álláskeresésnek?

– Interneten is tudnak már a diákok regisztrálni a rendszerünkbe, a munkavállaláshoz be kell lépniük, taggá kell válniuk. Nyugodtan lehet egyszerre több szövetkezethez is csatlakozni. Az elején van egy egyszeri, 500-3000 forint közötti regisztrációs díj, amit az esetleges kilépéskor visszakapnak a fiatalok. A belépést követően az iskolaszövetkezet projektvezetői keresik meg a diákokat a konkrét állásajánlatokkal. Ha az illető ráér, vállalja a munkát, akkor egy eseti megállapodást kötünk vele, minden hónap 10-ig pedig megkapja az előző hónapban teljesített munka ellenértékét. Tehát itt is, mint a „felnőttek világában”, havi elszámolással történik a bérek kifizetése, a 15%-os szja levonása után. Nagyon fontos, hogy csak azt a munkát vállalja el a diák, amit szeretne, nincs ezzel kapcsolatban semmiféle kötelezettsége.

Milyen hatással van a koronakrízis a tevékenységükre?

– A diákmunka piaca nagyjából leképezi a magyar gazdaságot, tehát az egyes szegmensekben bekövetkezett drasztikus változások, leállások azonnal éreztették itt is a hatásukat. Az autóipar lefagyásával például a diákmunka is teljességgel megszűnt ezen a területen. Ezzel ellentétes tendencia volt megfigyelhető az élelmiszer-kereskedelemben, ahol a pánikszerű vásárlások hatására egyik napról a másikra ugrásszerűen megnövekedett az igény a diákmunkásokra, sokkal több árufeltöltőre lett hirtelen szükség.

A diákok munkakedvét befolyásolta a krízis kirobbanása?

– Márciusban természetesen jelentősen visszaesett a diákok érdeklődése is. Az elmúlt három évben már amúgy is hiány volt a hadra fogható diákokból, és ezt a helyzetet a pandémia tovább nehezítette. Áprilisra a helyzet már javult, két-három hét otthonlét után a fiatalok újra keresni kezdték a munkalehetőségeket, és a lelkesedésük egyre fokozódik.

Tudnak nekik munkát adni most, hogy csak épp kezd újraéledni a gazdaság?

„napról napra bővül azoknak a tevékenységeknek a köre, ahol ismét számítanak a diákok munkaerejére”

– A szolgáltató szektor teljesen leállt az elmúlt két hónapban, a szállodák, mozik, repterek nyitására pedig pláne várni kell. A gyorsétterem-láncokban foglalkoztatott fiatalok száma 30%-ra esett vissza, ugye ezek jóformán csak kiszállítással működtek az elmúlt időszakban. A futárkodás pedig, ami egyébként nagyon fellendült, nem igazán diákmunka. Ilyen körülmények között áprilisban a tavalyi forgalmunknak kevesebb mint felét tudtuk csak produkálni még úgy is, hogy zökkenőmentesen átálltunk az online ügyintézésre, csak azt hívtuk be konkrét időpontra az irodába, akit nagyon muszáj volt. A korlátozó rendelkezések feloldásával a helyzet folyamatosan javulni fog, ez már most is érezhető, szép lassan napról napra bővül azoknak a tevékenységeknek a köre, ahol ismét számítanak a diákok munkaerejére.

Kinek a feladata figyelni a fiatalok biztonságára, a megfertőződés esélyének minimalizálására?

– A munkáltatók kötelessége, hogy megteremtsék a saját dolgozóik és a diákmunkások számára is a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket. Az árufeltöltést pl. csak bizonyos távolságra a másiktól lehet végezni, van, ahol a maszk- és kesztyűhasználatot is kötelezővé tették, de a cégek feladata az egyéb higiéniai előírások betartását is lehetővé tenni és felügyelni.

Mit gondol, hogyan alakul majd a nyár?

„A diákok már ugrásra készen állnak, az azonban még mindig nagy kérdés, hogy vajon mire lesz lehetőségük.”

A diákok már ugrásra készen állnak, az azonban még mindig nagy kérdés, hogy vajon mire lesz lehetőségük. Az azért prognosztizálható, hogy az idei szezon nem fog úgy dübörögni, mintha mi sem történt volna. A nagy fesztiválokat ugye törölték, ezzel a nyári diákmunka-lehetőségeknek is egy jó része „ment a levesbe”. A rendszer alapvetően úgy működik, hogy a cégek, ha baj van, általában először küldik el a diákokat, utána a kölcsönzött munkaerőt, és végül a saját alkalmazottakat. Az újraindulással meg épp fordítva történik mindez, vagyis a diákok lesznek az utolsók, akiket egyszer talán majd ismét foglalkoztatnak. Ha idén a tavalyi nyár 70%-át „meg tudjuk csinálni”, én már nagyon boldog leszek. Optimizmusra ad okot, hogy a strandok és az éttermek hamarosan teljesen kinyithatnak, és én nagyon bízom benne, hogy a mozikra sem kell már sokáig várni.