Gyerekkorától kezdve tudatosan gondolkozik a pénzügyeiről, kamaszkora óta munkával egészítette ki a zsebpénzét, így tulajdonképpen nem meglepő, hogy egész életét a gazdasági pálya határozta meg. Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóságának vezetője és a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke a lányának is ezt a szemléletet adja tovább. 

Mindig a gazdaság területei vonzották, így Hergár Eszter életében a pályaválasztás szinte teljesen magától értetődő volt. A kapcsolattartás, a szervezés, valamint a közösségben gondolkozás már kiskora óta az élete része, a nevelési elveknek és a tudatosságának köszönhetően pedig a munka világába is hamar belekóstolt. 

– Az iskola mellett már 14 éves korom óta dolgozom különböző munkakörökben – kezdte Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóságának vezetője. – Édesanyám presszójában segítettem, kerestem zsebpénzt idegenvezetéssel és nyelvet is oktattam, korán megtanultam beosztani a pénzt. Édesapám építőmérnökként, édesanyám pedig a vendéglátásban dolgozott, mindig arra neveltek bennünket az ikertestvéremmel, hogy önállóan is megálljuk a helyünket az életben. Ikrek vagyunk, mindent együtt csináltunk, mindig segítettük a másikat, egy padban ültünk, jó testvérekként támogattuk egymást. 

A legújabb büszkeség 

Eszter az egyetemi éveket és egy saját vállalkozást követően gazdasági újságíróként és szerkesztőként dolgozott a Magyar Nemzetnél, majd 2010-től átkerült a válaszadói  oldalra, a Nemzetgazdasági Minisztériumban már sajtófőnökként tevékenykedett. Három évvel később a frissen kinevezett elnök, Matolcsy György hívására „igazolt” a Magyar Nemzeti Bankhoz, illetve ezzel párhuzamosan a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnökeként is dolgozik. Mindkét feladatkörében a pénzügyi ismeretterjesztéssel foglalkozhat, ez az a terület, amely szenvedélyként kíséri végig az életét. 

– A mai napig kihívásként tekintek erre a munkára, mindig találok benne valami izgalmas újdonságot – folytatja a szakember. – A Pénziránytű Alapítványban elsősorban az iskolás korosztályra koncentrálunk, igyekszünk segíteni az őket oktató tanárok dolgát, továbbképzéseket tartunk számukra, élményalapú tanulás, pályázatok, versenyek által támogatjuk a fiatalok pénzügyi ismereteinek bővítését. Ezt az utat járja a Magyar Nemzeti Bank is, csak itt a felnőtt lakosság tájékoztatása a feladatunk. A legújabb büszkeségünk például, amely az egész család figyelmére érdemes, a március 15-én megnyílt Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, amely interaktív formában, szórakoztatva tanítja a kicsiket és a nagyokat. Az intézet a legmodernebb múzeumpedagógiai és digitális technológiákkal felszerelve várja az érdeklődőket. 

Fejlődő pénzügyi műveltség 

– Rendszeresen felmérjük a fiatalok és a magyar lakosság pénzügyi tudatosságát és pénzügyi műveltségét – jelenti ki Hergár Eszter. – Az elkezdett munkának fokozatosan érik a gyümölcse, minden korosztályban érződik javulás ezen a területen. A lakosság körében megugrott a családi költségvetést készítők száma, a szülők jóval többször tűznek ki maguk elé pénzügyi célokat és megfontoltabban is költenek. Nem csak a felnőtt lakosság körében üdítő a fejlődés, jelentősen javult a fiatalok pénzügyi tudatossága is. Számunkra azonban rengeteg még a kihívás és a teendő, de ez egy visszaigazolás, hogy jó úton haladunk. 

Az életút meghatározó szakmai lépcsőit követően nem mehetünk el szó nélkül a jövőbeni tervek mellett sem, Eszter ugyanis tele van elképzelésekkel és ötletekkel. 

– Az előttünk álló kihívások során minél több újdonságot szeretnénk beépíteni a tananyagba, hogy a gyerekek szórakozva tanulhassanak – meséli lelkesen. – Ezáltal egyre hatásosabban elsajátítható az alapvető pénzügyi tudás. Interaktív megoldásokkal, programokkal, újszerű módszerekkel, versenyekkel, új tankönyvekkel készülünk, melyek tele vannak okostelefonokkal megeleveníthető ábrákkal és pár perces oktatófilmekké válnak. Úgy látjuk, ezek az izgalmas megoldások elnyerték a fiatalok tetszését. Öröm számomra velük és értük dolgozni, mert rendkívüli inspirálóak. Folyton képeznem kell magamat, hogy lépést tartsak a fejlődéssel, ez pedig ösztönzőleg hat a munkában.

Személyre szabott édesség 

Eszter a rengeteg feladat és a család mellett igyekszik a kedvteléseire is fordítani a szabadidejéből, hogy megtartsa az ideális egyensúlyt a munka és a magánélet között. 

– Néhány éve elkezdtem kikapcsolódásként body art foglalkozásokra járni, valamint salsázni – avat be Eszter. – Ezekre a tevékenységekre több időt szeretnék fordítani, hogy a közeljövőben elérjem a haladó szintet. Nem egyszerű összhangba hozni a munkát és a családi életet, ez a kihívás egy folyamatos küzdelem, de mindkettő rendkívül büszkévé tesz, így megér minden áldozatot. A lányom örökölte tőlem a cukrászat szeretetét, a kedvenc tantárgya pedig a matematika. Sokat segít a munkámban, véleményezi az anyagainkat. Ő az első szűrő, ráragadt a pénzügyi tudatosság, bizonyos applikációkat például jobban tud már használni, mint én. Az egyik keresztfiam pszichológusnak tanul, első diplomáját már megszerezte. Másik keresztfiamat nemrég vették fel a Yale Egyetemre 98 százalékos ösztöndíjjal 46 ezer jelentkező közül. 

Édesanyaként halmozza az élményeket Kata lányával. A közös tevékenységek közben remekül egymásra hangolódnak, anya és lánya ilyenkor tudnak igazán tartalmasakat beszélgetni. 

– A lányom már 14 éves, komoly témákról is jókat tudunk beszélgetni – mosolyog. – Megvannak a bevált programjaink, sokat kirándulunk, együtt tornázunk és főzünk. Beiratkoztunk egy macaronkészítő tanfolyamra, ahol annyira lelkesek lettünk, hogy azóta saját étlapot és ajándékdobozt csináltunk magunknak, így a rokonokat és a barátokat is ellátjuk személyre szabott édességgel. Nagyon szeretünk cukrászkodni, ez az, ami teljesen kikapcsol bennünket.