Az évnek ez az időszaka a felnőttek és a gyerekek számára is sok változással jár. Szeptember elején elkezdődött a tanév, a szülők pedig hazatérve a nyári szabadságukról a munkahelyükön igyekeztek visszarázódni a mindennapok rutinjába. Emellett sokan nehezen viselik az időjárás változását is: a nappalok egyre rövidülnek, csökken a napfényes órák száma, a szürkés, borongós idő pedig sokszor kedvezőtlenül hat a hangulatunkra és a közérzetünkre. Az ősz beköszönte után egyre gyakrabban vesszük észre magunkon, hogy álmosak, kedvtelenek és motiválatlanok vagyunk.

Ráadásul az őszi fáradtság nemcsak a felnőttekre tör rá, hanem a gyerekek küszködnek vele. Mi több, minden lurkónál másképp jelentkeznek a tünetek: pl. a gyereknek nincs étvágya, kevesebb az energiája, melankolikus, lehangolt, nincs kedve tanulni és különórára járni, mindig fáradt és többet akar aludni.

MI ÁLL A HÁTTÉRBEN?

Mivel ősszel korábban sötétedik, ilyenkor az egyre rövidebb nappalok következtében az agyunk középső részén, pontosabban a két agyfélteke között található tobozmirigy fokozza az alvási ciklust irányító, vagyis az álmosságért felelős hormon, a melatonin termelését, arra ösztönözve bennünket, hogy lassítsunk. Ezzel szemben eszünk ágában sincs visszavenni a tempóból, és az őszi-téli periódusban is ugyanolyan keményen dolgozunk, mint tavasszal és nyáron, ezért a szervezet figyelmeztető jeleket küld.

Szerencsére van néhány trükk, melynek segítségével sikeresen átlendülhetünk a nehezebb időszakokon, felülkerekedhetünk a szűnni nem akaró fáradtságon, aluszékonyságon és hangulatingadozáson.

FIGYELJÜNK AZ ÉTKEZÉSRE!

Míg nyáron a könnyebben emészthető, alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket részesítjük előnyben, addig ősszel előtérbe kerülnek a nehezebb fogások, melyek fogyasztása azonban fáradtságot okozhat. Épp ezért az évnek ebben a szakaszában érdemes fokozottan figyelnünk az étkezésünkre. Főzésnél próbáljuk kihasználni a szezonális alapanyagokat: a tök, cukkini, padlizsán, káposzta, kelkáposzta, és más zöldségek mellett rengeteg idénygyümölcs is elérhető a hazai piacokon. Ezek a magas rosttartalmuk mellett számos vitaminnal is ellátják a szervezetet, melyek immunrendszerünket erősíthetik a betegségekkel szemben.

A gyerekeknek is adjunk több szezonális gyümölcsöt. A szilva és a körte mellett ekkor érik be az egyik legnépszerűbb, a család minden tagja által szívesen fogyasztott alma. Sőt, az évszak másik favoritja, a szőlő is, így biztosan friss gyümölcs kerülhet a családi asztalra. Mindemellett az étrendünkben kapjanak helyet a különböző magvak és a teljes kiőrlésű termékek is, amelyek fitté és energikusabbá varázsolnak minket. A fűszerek pedig javítják az anyagcserét.

Az őszi hónapokban részben a csökkenő hőmérséklet miatt is kevesebb folyadékot kívánunk, mint a nyári hőségben. Azonban, ha a szervezetünk nem kap elég vizet, akkor lelassulhat az anyagcserénk, ami miatt szintén fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Úgyhogy fogyasszunk sok folyadékot ebben az időszakban is!

CSALÁDI KIRÁNDULÁSRA FEL!

Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, egyre kevesebbet tartózkodunk a szabadban, pedig a friss levegő hiánya szintén lehangoltsághoz és fáradékonysághoz vezet. Ezt megelőzendő, töltsünk minél több időt az otthonunkon és a munkahelyünkön kívül. Már csak azért is, mert az ősz az az évszak, amely a legjobb lehetőségeket adja a nagy kirándulásokra, sétákra. Szeptemberben és októberben még nincs túl hideg, de már a túrázásokat elviselhetetlenné tevő hőségtől sem kell szenvednünk.

Csodákat művelhet velünk egy nagy családi kirándulás, amikor a gyerekeinkkel együtt fedezzük fel az erdőt, és élvezzük az őszi táj szépségeit! Az ezerszínű természetben ugyanis nemcsak feltöltődhetünk, ki is szakadhatunk a hétköznapok monotonitásából, egy kis túrázás pedig testmozgásnak sem utolsó. Használjunk ki minden napsütéses órát akkor is, ha hűvösebbre fordul az idő. A verőfényes napsütés nemcsak D-vitaminnal tölt fel, hanem a hangulatunkra is jótékony hatással van.

SPORTOLÁSSAL LEGYŰRHETJÜK AZ ÁLMOSSÁGOT

A rendszeres testmozgás a fizikumunk mellett az általános kedélyállapotunkra is pozitívan hat. Nem hiába mondják sokan, hogy a sport sok mindenre gyógyír: az őszi fáradtság ellen ráadásul kifejezetten hatásos. Egyrészt azért, mert a mozgás hatására a szervezetben felszabaduló boldogsághormon (endorfin) eredményesen felveszi a harcot az álmosságért felelős hormonnal szemben. Másrészt a rendszeres mozgástól energikusak, frissek és fittek is leszünk. Arról nem is beszélve, hogy az immunrendszerünket is nagyban hozzásegítjük ahhoz, hogy nehezebben gyűrje le egy vírus vagy baktérium.

Egy kimerítő edzés után az alvás ugyancsak sokkal pihentetőbb lesz, így a reggelünk is kellemesebben fog indulni, és kipihentebben fogunk szembenézni a napi feladatokkal. Nem utolsósorban a sportolás remekül levezeti a feszültséget, vagyis kiváló stresszoldó. Ha hetente több alkalommal edzünk, azzal a testi és a lelki egészségünkért is sokat tehetünk. Az egész családnak hadat üzenő őszi fáradságot pedig legyőzhetjük bármilyen tevékenységgel, melyet a szeretteinkkel együtt csinálunk. A családi programok mindenkinek erőt adnak, ráadásul közben jól szórakozunk. Menjünk el úszni, biciklizni a gyerekeinkkel, sétáljunk a parkban vagy szedjünk leveleket az erdőben! A lényeg, hogy jól érezzük magunkat együtt, és minél több közös élményt gyűjtsünk.

ELŐZZÜK MEG A D-VITAMIN HIÁNYT!

A D-vitamin elsősorban a nap ultraibolya B sugarainak köszönhetően a bőrben termelődik. Kisebb részben pedig a táplálékkal jut a szervezetbe az “előanyag”, és ezt követően formálódik végső, biológiailag igazán aktív anyaggá. Ősszel a szürke, borongós idő miatt kevésbé jut hozzá a szervezet természetes úton. Ezért a hideg hónapokban pótolni kell. A túl alacsony D-vitamin szint ugyanis szűnni nem akaró álmosságot, fáradtságot, kimerültséget okoz, és a tartós vitaminhiány esetén könnyebben hatalmába kerít bennünket a kedvetlenség is. A napfény mellett a legjobb természetes D-vitaminforrás a csukamájolaj, a tőkehalmáj, a lazac, a hering, a makréla, a szardínia, a tonhal, de szintén sok D-vitamint kap a szervezetünk, ha étcsokoládét, tojást és camambert sajtot fogyasztunk. Ha ezekhez az ételekhez nem jutunk hozzá, szedjük táplálékkiegészítő formájában!