A járvány hosszú hónapjai nemcsak a felnőttek, de a gyermekek számára is tele voltak lemondásokkal, veszteségekkel. Talán ma még nem is értjük, hogy ennek a félelmekkel és bizonytalanságokkal teli időszaknak milyen hatásai vannak és lesznek az ő életükben.

Az Ökumenikus Segélyszervezet intézményein keresztül több ezer olyan gyermeket segíti, akik eleve hátrányokkal, biztonságos otthon és biztos családi háttér nélkül élték végig a küzdelmes hónapokat.

Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató arról számolt be, hogy a segélyszervezet Kapaszkodó programja országszerte 20 helyszínen háromezer gyermek felzárkózását segíti rendszeresen átmeneti otthonokban, hátrányos helyzetű térségekben. Erre a kapaszkodóra nemcsak a járvány alatt, de a járvány után is nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen a pandémia hónapjai alatt sok gyermek esetében tovább nőttek a hátrányok, sok család került még nehezebb helyzetbe.

A következő időszak - a nyári táborok és napközis foglalkozások időszaka - különösen fontos lesz, hogy a hátrányos helyzetű diákok pótolni tudják az elmúlt évben tovább halmozódó lemaradást, és mindazt a közösségi élményt, amitől megfosztotta őket a járvány - fogalmazott a kommunikációs igazgató.

A kezdeményezést a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet támogatni június végéig, valamint a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként 250 forinttal, illetve átutalással. Az adománygyűjtéssel a segélyszervezet szeretne minél több gyermeknek esélyt adni a járvány alatt tovább halmozódó hátrányaik ledolgozására, a gyermekkor soha vissza nem térő felhőtlen pillanatainak megtapasztalására - írták.