Allergiaszezonban antihisztaminból háromszoros, szemcseppekből tízszeres fogyasztást regisztrálnak a gyógyszercégek. Orrfolyás és szemviszketés esetén a vényköteles termékekre átlagosan havonta 1400–1730 forintot költöttek a betegek.

Ősszel az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) keretében feltérképezik a hazai lakosság körében az allergiás megbetegedéseket – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Világgazdasággal. A kérdezőbiztosok 2019. szeptember közepe és december közepe között tízezer személyt keresnek majd fel, a válaszadás önkéntes lesz, és az első adatközlések 2020 májusára várhatók.

Utoljára 2014-ben készült elemzés a hazai 15 éves és annál idősebb lakosság körében a pollenallergiásokról. Akkor a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt, szemben az európai uniós átlaggal, amely elérte a 17 százalékot. Az őszi kérdőíveken nemcsak a szénanáthára, hanem az ekcémára és az ételallergiára vonatkozóan is tesznek fel kérdéseket.

A hazai egészségügyi ellátásban az allergológia háttérbe szorul, de nehéz megítélni az allergiások számát is, mivel a betegek egy része nem került be az ellátórendszerbe – mondta a Világgazdaságnak Nékám Kristóf allergológusprofesszor.

(vg.hu/csalad.hu)