Egy fog is akadályozhatja a műtétet

– Bármilyen műtéti beavatkozásnál problémát jelent, ha a páciens szájüregében elhalt fog, rossz gyökértömés vagy fogágybetegség miatt gyulladás alakult ki. Egyes operációkat el sem végeznek, ha a beteg szervezetében gócok vannak – mondta a Semmelweis Egyetem klinikai szakorvosa. Drajkó Zsombor a semmelweis.hu oldalán elmagyarázta, hogy góc az a kis területre koncentrálódó gyulladás, mely helyileg akár teljesen fájdalom- és tünetmentes is lehet, viszont a szervezet távolabbi helyein tünetekkel járó megbetegedéseket okoz. Fogászati góc lehet például egy rossz gyökértömés, egy elhalt fog, a félig kinőtt bölcsességfogak, valamint a fogágybetegség, illetve annak előszobája, az ínygyulladás. A fogászati problémák mellett a mandula, az epehólyag, a prosztata, vagy akár az arcüreg gyulladása is gócként szerepelhet és számos betegség hátterében állhat.

Vérkeringésbe jut a baktérium

A baktériumok egészen távoli helyeken okoznak lappangó, elhúzódó problémát.

A gócfertőzés lényege, hogy a gyulladás következtében a vérkeringésbe jutó baktériumok, vagy azok toxinjai szétszóródnak a szervezetben, és sokszor egészen távoli helyeken okoznak lappangó, elhúzódó problémát, esetenként fájdalmas elváltozásokat: hajhullást, pikkelysömört, ízületi panaszokat, szemproblémákat, belgyógyászati, de akár ideggyógyászati betegségeket is.

Nagy kockázatot jelent a gyulladás

A legkisebb, legegyszerűbb műtéteknél is kockázatos, ha a páciens például fogágybetegségben szenved, vagy van egy félig kinőtt bölcsességfoga, bizonyos operációknak azonban szigorúan vett előfeltétele, hogy a beteg szervezete gócmentes legyen. A különböző protézisműtéteknél, műbillentyű beültetésnél, szervtranszplantációknál, vagyis minden olyan műtétnél, amikor idegen anyagot, szövetet helyeznek a szervezetbe, különösen nagy kockázatot jelent a gócfertőzés. Az idegen anyagok felületein ugyanis könnyebben megtapadnak a baktériumok. Ezért az ilyen műtétek előtt a pácienseknek kötelező góckutatást írnak elő, egyebek mellett az összes szájüregi gyulladást meg kell szüntetni.

Átlagosan tíz fog hiányzik a magyarok szájából

A fogágybetegség hazánkban népbetegségnek számít.

A szakorvos rámutatott, hogy a hazai lakosság szájhigiénéje európai viszonylatban nagyon rossz: a magyar emberek szájából átlagosan tíz fog hiányzik. Míg az ajánlott fogkrémfogyasztás tizenkét tubus/fő/év lenne, Magyarországon átlagosan 2,4 tubust fogyaszt el egy ember ugyanennyi idő alatt. A fogászati gócok nagy százalékát képező fogágybetegség hazánkban népbetegségnek számít, ebben a felnőtt lakosság több mint fele érintett. Mint elmondta, előrehaladottabb állapotban több hónapot is igénybe vehet a fogágybetegség terápiája, itt ugyanis egy többlépcsős, íny feletti és íny alatti fogkőleszedés után akár a műtéti kezelés is indokolt lehet. Erre egy műtét előtt az idő rövidsége miatt sokszor már nincs lehetőség, emiatt halaszthatatlan, életmentő beavatkozások esetén olyan fogakat is el kell távolítani a szájüregből, amelyek egyébként menthetőek lettek volna, ha a beteg időben felkeresi a fogorvost.

Betegséget okozhat a hanyagság

A fogágybetegség amellett, hogy potenciális góc, más módon is kihat a szervezet egészére: szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, negatív hatással van a terhesség kimenetére, összefüggésbe hozható koraszüléssel és egyéb szülési komplikációkkal, sőt, a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja.

Legalább félévente kell a szűrés

Egy fogászati góckutatásan pontosan ugyanaz történik, mint egy hagyományos fogászati szűrésen. Egyesével ellenőrzik a páciens fogait, felmérik a látható klinikai állapotot, illetve röntgennel is megvizsgálják a fogsort, valamint az állcsont területét, majd ha szükséges, terápiát javasolnak. Vagyis megfelelő prevencióval, 3-6 havi kontrollvizsgálat mellett nem fordulhatna elő olyan eset, hogy egy halaszthatatlan műtét előtt a páciens szájából még menthető fogakat kell eltávolítani.

 

(kép: shutterstock)