György István államtitkár azt mondta: már nem kell várni a háziorvosra, csak fel kell menni az eeszt.gov.hu portálra, és időpontot foglalni. Aki most jelentkezik oltásra, napokon belül kaphat, csütörtökön Sinopharm vakcinát.

A kedden érkezett Pfizerrel a 16-18 évesek oltására jut, ami napokon belül megkezdődhet.

Beszámolt arról is, hogy érkezett 324 ezer AstraZeneca oltás, ebből 200 ezer kórházi oltópontokra megy, ezekkel oltják a regisztrálókat jövő hétfőtől péntekig. A kedden érkezett Pfizerrel a regisztráltak második körös oltására és a 16-18 évesek oltására jut, ami napokon belül megkezdődhet.

Az oltási munkacsoport vezetője bejelentette azt is, hogy akik 3 hónapon belül fertőzöttek voltak, azok is regisztrálhatnak oltásra, és meg fogják azt kapni napokon belül.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy megjött egy 24 ezres Janssen-szállítmány, és úton van a kormány teherszállító gépe 400 ezer Sinopharm vakcináért. Jön még 44. 400 Moderna és 324 ezer AstraZeneca oltás is.

Az országos tisztifőorvos felhívta a várandósok és a közeljövőben kisbabát tervezők nők figyelmét, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével, minél előbb oltassák be magukat! A várandósok Pfizer vagy Moderna vakcinát kaphatnak, orvosi javallatra.

Müller Cecília azt is bejelentette, csütörtöktől újra lesznek daganatos betegségekkel kapcsolatos megelőző szűrővizsgálatok:

• hölgyeknek mellvizsgálat mammográfiával

• méhnyakrákszűrés 25-65 év közöttieknek

• vastagbélrákszűrés 50-70 év között mindkét nemnél.

Ezek a vizsgálatok két hétig szüneteltek.