Kérdés: Ha magzat után igénylik a nagycsaládos autóvásárlási kedvezményt, akkor a születést követően közölni kell a gyermek adatait?

Válasz: Nem ír elő ilyen kötelezettséget a rendelet.

Kérdés: Ha egy igénylőnek lejár a pozitív elbírálásáról szóló határozata azelőtt, hogy megérkezett volna a jármű, újra be kell adniuk a kérelmet. Ilyenkor teljes eljárásban zajlik az elbírálás?

Válasz: Ilyen esetben úgy tekintik, mintha teljesen új kérelemről lenne szó, tehát ennek elbírálása ugyanazon szabályok szerint zajlik, mint az első, eredeti kérelemé.

Kérdés: Megkapták a pozitív határozatot, de lejárt annak a határideje, mire külföldről behozták az autót. Ezt korábbi támogatásként fel kell tüntetni a formanyomtatványon?

Válasz: A támogatásban való részesülés folyósítás hiányában és lejárt határozat esetén nem áll fenn, tehát ilyenkor nem kell bejelölni, hogy korábban már igényelték a támogatást.

Kérdés: Mi történik abban az esetben, ha az elbírált pozitív határozatok azért jár le, mert a jármű külföldről való behozatala akadozik a vírus terjedése miatt? Van lehetőség arra, hogy ezeket a határozatokat meghosszabbítsák?

Válasz: A meghosszabbítást a 88/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet 13. §-a lehetővé teszi a veszélyhelyzet lejártát követő 60. napig. Ugyanakkor annak sincs semmilyen akadálya, hogy a lejárat után egy új határozatot igényeljenek (természetesen a jogosultsági feltételek fennállása esetén).

Kérdés: Van lehetőség arra, hogy a határozatot személyesen átvehessék az igénylők, vagy mindenképpen kipostázásra kerül?

Válasz: Igen, a Magyar Államkincstár Központjában (Budapest, VIII. ker., Fiumei út 19/a.) lehetőség van személyes átvételre is.

Kérdés: Mi történik akkor, ha megrongálódik a családbarát matrica?

Válasz: A rendelet előírja, hogy az igénylő a Családbarát Magyarország logót a 9. § (1) bekezdése szerinti időtartamig köteles a személygépkocsin feltüntetni, így azt cserélnie vagy pótolnia szükséges.

(fotó: Shutterstock)