– Most, hogy a gazdaság teljesítménye elérte azt a szintet, ahol a járvány előtt voltunk, ez egy közös, nagy sikere Magyarországnak. Ezért van lehetőségünk arra, hogy olyan dolgokat tegyünk meg, amelyekre korábban gondolni se mertünk. Csak 10 olyan EU-s ország van a 27-ből, amely elérte a válság előtti gazdasági teljesítményét – nyilatkozta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban.

Orbán Viktor felsorolva, hogy milyen lépésekre ad lehetőség ez a helyzet, elmondta: – 2022 január 1-jétől megemeljük az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődékben, a szociális világban és a kulturális területen dolgozókét 20 százalékkal.

A bérjellegű juttatások kapcsán a kormányfő hozzáfűzte: a következő hetek tárgyalásának függvénye, hogy a minimálbért fel tudják-e emelni 200 ezer forintra. Ennek feltétele, hogy a vállalkozók ki is tudják gazdálkodni ezt a bért, és hajlandóak legyenek bért emelni, tehát tárgyalások folynak a vállalkozókat terhelő adók csökkentéséről – árulta el a kormányfő. Kérdésre válaszolva ugyanakkor leszögezte, hogy hitelből nem lehet bért emelni.

Elmondása szerint, ha gazdasági teljesítmény nélkül emelünk bért vagy nyugdíjakat, akkor az ország tönkre fog menni. A gazdasági növekedés és a béremelkedések szinkronban kell, hogy legyenek, ezért nem lehet egyszerre minden szektorban egyszerre béreket emelni.

A pedagógusok béremeléséről elmondta: – A pedagógusoknak igazuk van, mert ők voltak az elsők, akiknek bérrendezést hajtottunk végre, valamikor 2013-2014 környékén. Akkor egy nagy arányú emelés történt, ők megelőztek minden más foglalkozási csoportot. Ám időközben a többi bér is emelkedett és infláció is volt.

A kormányfő úgy látja: jövőre 10 százalékos emelés lehet reális a pedagógusoknál, ahol kedvező feltételek esetén 2023 januárjában kerülhet sor nagyobb bérrendezésre.

(fotó: Shutterstock)