A kutatásban* megkérdezettek közel háromnegyede (73%) gondolja úgy, hogy a koronavírus-járvány idején leginkább a gyermeket nevelő szülőknek kellett helyt állniuk, ezért is megérdemlik az szja-visszatérítést.

A magyar családpolitika sikerének titka, hogy koherens rendszerben működik, nem független más kormányzati területektől, így a gazdaságpolitikától sem. A családbarát intézkedések és az ösztönző gazdasági lépések pozitív hatással vannak egymásra, aminek legfőbb nyertesei a magyar családok. Orbán Viktor miniszterelnök júniusi bejelentése értelmében az 5,5 százalékot elérő gazdasági növekedés esetén 2022 február közepéig a gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér mértékéig. A KINCS legfrissebb kutatása során arra volt kíváncsi, hogy a magyar lakosság mennyire ismeri és támogatja ezt az intézkedést.

A felmérésből kiderült, hogy 10-ből 8-an már hallottak az szja-visszatérítésről, és a válaszadók több mint háromnegyede (77 százalékuk) pedig egyetért az intézkedéssel. A magyar emberek kétharmada (67%) szerint az szja-visszatérítés kifejezi a gyermeket nevelő családok megbecsülését és úgy vélik, igazságos, hogy ez az átlagjövedelem mértékéig jár (66%). Még ennél is többen, a megkérdezettek majdnem háromnegyede (73%) gondolja úgy, hogy a koronavírus-járvány idején leginkább a gyermeket nevelőknek kellett helyt állniuk, ezért megérdemlik az szja-visszatérítést.

"Az emberek bíznak a magyar gazdaság teljesítőképességében."

A KINCS felmérése szerint az emberek bíznak a magyar gazdaság teljesítőképességében, hiszen a válaszadók 65 százaléka szerint a gazdasági növekedés idei mértéke lehetővé teszi az intézkedés megvalósítását. Az időközi adatok szerint a gazdaság 5,5 százalékos bővülése már biztosra vehető, sőt még a 7,5 százalékos növekedés is elképzelhető.

Az előzetes becslések szerint 1,9 millió szülőt fog érinteni az adóvisszatérítés. A felmérés idejében a fiatal szülők (18-29 éves gyermekesek) 78 százaléka, a kiskorú gyermeket nevelők kétharmada, a csed-en, gyes-en, gyed-en, gyet-en lévők 80 százaléka számít arra, hogy – a jogosultság feltételeit figyelembe véve – jövőre visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat.

A KINCS kutatásából egyértelműen látszik, hogy az emberek többsége egyetért a családok szja-visszatérítésével, olyan intézkedésnek tartja, amely igazságos, és jól kifejezi a gyermeket nevelő családok megbecsülését. A családosok szja-visszatérítése a magyar családpolitika és a magyar gazdaság eredményességének visszaigazolása.

*A KINCS országos reprezentatív kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében, 2021. szeptember 15-18. között.

(fotó: Shutterstock)