A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, dr. Szuromi-Kovács Ágnes Debrecenben tartott előadást a Matthias Corvinus Collegium Női Közéleti Vezetőképzőjének képzési hétvégéjén. Az előadás interaktív beszélgetéssel egészült ki, amelyen folyamatosan záporoztak a hallgatói kérdések. A szakmai pályafutását eredetileg banki menedzserként kezdő, emellett jogi és közgazdasági diplomával is rendelkező szakember, egyúttal négygyermekes édesanya régóta szívügyének tekinti a nők foglalkoztatottságának a növelését, illetve a vezetői szinteken való minél nagyobb arányú jelenlétét.

– Tagja vagyok egy munkacsoportnak, melynek célja a nők munkaerőpiacon betöltött szerepének a támogatása – jelentette ki Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – Ez a tevékenység nagyon motiváló a számomra, így a szabadidőmben, a munka és a család mellett is mindig igyekszem időt szakítani erre a feladatra. A munkacsoport által közzétett kutatásból is világosan látszik, hogy idehaza a foglalkoztatási ráta mindkét nemnél emelkedő trendet mutat, a foglalkoztatási szakadék, a két nem munkaerőpiaci részvétele közötti különbség viszont éppen emiatt a kedvező fejlemény miatt stagnál.

A kutatás arra is rámutatott, hogy 30 és 34 éves kor között tapasztalható a legnagyobb különbség a férfiak és a nők közötti foglalkoztatottságban, ami tulajdonképpen a kisgyermekes nők szülési szabadsága miatti leállást jelenti. Szuromi-Kovács Ágnes ezen adat elemzésekor felhívta a figyelmet arra, hogy a hosszú szülési szabadság nem kötelező, ráadásul értékrend kérdése is, hogy meddig kapcsolódjon egymáshoz a szoptató édesanya és gyermeke. A magyar társadalomban egyaránt él a kétkeresős családmodell erős támogatottsága, ugyanakkor az a meggyőződés is, hogy legkisebb korában a gyermek legjobb gondozója maga az édesanya.

Érzelmi biztonság és empátia

Az MCC Női Közéleti Vezetőképzőjén a már diplomával rendelkező, több idegen nyelvet beszélő és a közélet iránt mélyebben érdeklődő nők kifejezetten aktívan faggatták az előadót az őket foglalkoztató témáról. Szóba került a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkakultúra folyamatos fejlődése, valamint a Családbarát Magyarország Központ számos vonatkozó projektje mellett a szélesedő családtámogatási lehetőségek köre is.

– Egy nemzetközi kutatásban (mely S&P 1500 részvényindex vállalatokat vett górcső alá) 5700 vizsgált példa alapján kirajzolódott, hogy az igazgató-helyetteseknél még 10 százalékos a nők aránya, míg a vezérigazgatóknál már csak 5 százalékos – mesélte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – A nők jellemzően támogató jellegű területeken dolgoznak, legyen szó akár jogi vagy pénzügyi területről, vezérigazgatóknak viszont általában az üzleti vonalon dolgozó helyetteseket szokták előléptetni. Ez az egyik oka annak, hogy a nőknek kevesebb az esélyük a legfelsőbb vezetői pozíciók megszerzésére. További fontos faktor, hogy a kifejezetten konfliktusos munkahelyi helyzetekből a nők sokszor önként visszalépnek, a feszültséget és a stresszt is kevésbé vállalják fel hosszú távon, a felsővezetői posztokért folyó verseny során viszont el kell tudni viselni az ilyen körülményeket. Nagyon jó dolog, ha valakiből vezérigazgató lehet, de nem feltétlenül az a legfontosabb az életben.

– A nőknek a karrierjük építése során kiemelt szempont a munka-magánélet egyensúlyának megtalálása, és az, hogy számukra szívből fontos területen tudjanak dolgozni, míg a férfiakat sokszor az előléptetés esélye és az anyagi feltételrendszer motiválja jobban. Ugyanakkor a férfiak oldaláról nézve ez lehet egy társadalmi elvárás eredménye is, hiszen családfenntartói szerepükben értelmezhetik úgy, hogy elsősorban az ő felelősségük anyagi értelemben gondoskodni a családjukról – tette hozzá a szakember. 

Érdekes még az a kutatási eredmény, miszerint egy férfi vezetőtől nem várják el, hogy szimpatikus legyen, míg egy nőnél a szerethetőség kiemelten befolyásolja az előrejutási esélyeit. 

– Szintén egy kutatás során a vezetőket értékelő munkavállalók kiemelték, hogy a nők jobban odafigyelnek a beosztottaik érzelmi biztonságára, a rugalmas munkahelyi feltételekre, valamint a munkahelyi kiégés megelőzésére. Ezekre a pozitív tulajdonságokra méltán lehet építeni a saját pályafutásunk során is – hangsúlyozta a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a fiatal, vezetőjelölt nőkből álló hallgatóságnak.