Béres Alexandra fitnesz világbajnok, oktató, mesteredző, és vállalkozó. 2002-ben végzett a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán testnevelő tanárként. 6 éves korától sportolt versenyszerűen. Mielőtt belecsöppent a fitnesz világába, élvonalbeli ritmikus sportgimnasztika versenyző volt. Első kiemelkedő eredményét 18 évesen érte el, amikor fitnesz magyar bajnok lett. Ezt követően az Európa-, illetve világbajnoki címet is elnyerte.

Alexandra rendkívül hálás a két fehérköpenyes szülőjének, ahogy ő fogalmaz, amiért annak idején elfogadták a döntését, hagyták, hogy sportoló legyen, és nem erőltettek rá egy olyan pályát, amit nem ő választott.  Az első magyar fitnesz világbajnok nem kevesebbel büszkélkedhet, mint hogy az ő hatására ismerte meg a szélesebb közönség a fitnesz sportot a kilencvenes években.  

Alexandra azóta sikeres vállalkozó, a többi között a Béres Alexandra Súlykontroll életmód program kidolgozója, vezetője. Elmondása szerint ma már csak rendezvényeken, például vállalati egészségfejlesztő tréningeken, futónapon, fitnesz napon, családi napon vezet élő edzéseket, heti rendszerességgel pedig most már leginkább az online térben tart órát.

Férjével, Barna Krisztián fotóssal 27 éve él harmonikus, boldog házasságban. Ők ketten annak idején fiatalon találtak egymásra, de a szövetségük azóta minden szempontból kiállta az idő próbáját.  Különösen igaz ez a közös életük megpróbáltatásokkal teli időszakaira, merthogy a gyermekáldásra sokáig kellett várniuk. Alexandra 7 évig küzdött azért, hogy édesanya legyen, és mindkét lányuk a lombikprogramnak köszönhetően született meg. A sors ajándékának tartja, hogy a küzdelmes időszak megerősítette és még szorosabbá fűzte a köztük lévő köteléket.

Mint tavaly decemberben indult, Egyensúlyban című podcast-sorozatunk vendégeként meséli, már gyermekkorában megtanulta, hogy a szerető, összetartó család hatalmas biztonságot tud adni, és később, dolgozó édesanyaként is megtapasztalta, milyen sokat köszönhet a támogató családi háttérnek. Alexandra úgy véli, a család egységének megőrzése a sorsfeladata, és emiatt is szeretne „az a stabil bástya lenni, akihez, amihez mindenki szeretne egy picit odamenni töltekezni”.

A kétgyermekes fitnesz világbajnok, vállalkozó, egészségfejlesztő a beszélgetésben arról is mesél, hogy

 • mire tanította meg és miben segítette őt a sportolói lét.
 • hogyan ismerkedett meg a férjével.
 • melyek voltak azok a nehéz helyzetek a házasságukban, amelyek során igazán megmérettetett a kapcsolatuk.
 • hogyan tudta összehangolni a vállalkozását, a sportkarrierjét a családanyai teendőivel és a gyermekneveléssel.  
 • mi a legfontosabb útravaló, amit otthonról hozott.  
 • hogyan lett vállalkozó.
 • az első gyermeke születésekor a férje mellett leginkább kinek a segítségére számíthatott.
 • miért a második kislánya érkezése jelentette számára az igazi nagy változást.  
 • mit érzett, amikor az orvosok azt mondták neki, hogy sosem lehet a férjével közös gyermekük.  
 • miben erősítette meg a szülei válása.  
 • az első lánya hogyan tanította meg őt a priorizálásra.
 • mire a legbüszkébb az eddigi pályája/karrierje során.  
 • hogyan viszonyul a bulvármédia érdeklődéséhez.  

Ez utóbbi kapcsán annyit azért előre elárulhatunk, hogy Alexandra elmondása szerint az újságírók, riporterek érdeklődésének kezelésében és a vágyott egyensúly megteremtésében neki nagyon sokat segít a social media. Azt is elmeséli, milyen előremutató ötlete támadt azzal kapcsolatban, hogy ő vesse fel azokat a témákat, amelyekről szívesen osztja meg a gondolatait a rajongóival, tisztelőivel.

A teljes beszélgetést meghallgatja Egyensúlyban című podcast-sorozatunk tizedik részében.  

A korábbi adásokat itt tekinthetik meg.