A Baranya és Tolna határán lévő falvak alkotta Észak-Hegyháti Mikrotérség településvezetői azt szeretnék, hogy a vidéki életről kialakult általános képet ne csak sablonos és közhelyes vélekedések, hanem valódi élmények alakítsák.

A program szervezői idén májusban kisebb kutatást is készítettek a vidéki élettel kapcsolatos elvárásokról, a vidékre költözés mögött álló motivációkról. A kérdések azt kutatták, hogy vajon mi motiválná az embereket arra, hogy a nagyváros kényelmét elhagyják azért, hogy vidékre, községekbe, falvakba költözzenek és természetközeli életmódot éljenek.

A megkérdezettek elsősorban városban élő emberek voltak. Olyanok, akik érdeklődtek a városon kívüli élettel, és a vidékkel, a nyugalommal kapcsolatos témák iránt. A kutatás azt igazolta, hogy ebben a témában nagyon erősek a sztereotípiák. A válaszokból az derült ki, hogy a megkérdezettek közel fele (43,5%) azért ragaszkodik a városi élethez, mert azt gondolja, hogy „nehézkes közlekedés és túl nagy a nyugalom”. Ezt a nyugalmat tartják amúgy a legtöbben (75,8%) a vidék fő vonzerejének is, de a természet közelségét, illetve a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök lehetőségét is sokan preferálták.

Hogy az általános és sematikus képen túl a vidék még mennyi más értéket kínál, azt szeptember 13-14-én az Alsómocsolád, Bikal, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás településeken a Letelepedési Expo-n bárki megismerheti. A szeptemberi rendezvényen a látogatók testközelből tapasztalhatják meg, milyen a falusi élet és interaktív programokon keresztül fedezhetik fel a települések nyújtotta előnyöket. A Letelepedési Expo célja, hogy megmutassa a térség távolról nem látható értékeit, és hogy milyen élet várhat azokra, akik a nagyvárosok zaját elhagyva a vidéki életet választják.

Az elő-regisztrációhoz kötött rendezvény két blokkban, különböző helyszíneken lesz, így mind az öt település teljes egészében bemutatkozhat a látogatóknak. A résztvevők felfedezhetik a településeket, előadásokat hallgathatnak, és érdekes programokon is részt vehetnek majd.