– A menstruáció témáját a mai napig sokszor tabuként kezeljük, elég csak arra gondolni, ahogy beszélünk róla: „megjött…” vagy „havibaj” – kezdi Csilla. – Ez arról árulkodik, hogy még mindig nem ildomos kimondani, hogy menstruáció, vagy ha mégis szóba hozzuk, akkor is valami rosszként definiáljuk. Törekedjünk arra, hogy ezeket a falakat lebontsuk, hiszen a ciklus nem valami rejtegetni, szégyellnivaló dolog, sőt, az Amerikai Nőgyógyászati Kollégium kijelentette, hogy ez az ötödik életjelünk, amely ugyanolyan szintű információt ad a testünk működéséről, mint például a szívritmus vagy a légzés.

Nem egy hagyományos felvilágosítás

– Képzeljünk magunk elé egy átlagos iskolai felvilágosító órát: általában 6. osztályos korban kerül sor rá és a szakembernek mindössze 45 perc áll a rendelkezésére ahhoz, hogy információkkal lássa el a kiskamaszokat egy koedukált közegben. Ez már önmagában kellemetlenné teszi a szituációt, hiszen a gyerekek nem szívesen tesznek fel kényes kérdéseket egymás előtt. Szerencsére azonban már léteznek olyan, a hagyományostól eltérő élményalapú foglalkozások, amelyek sokkal közvetlenebbek és nem csak az információ átadásáról szólnak, hanem a fiatal lányok nyelvén magyarázzák el, hogy miért is csodálatosak azok a folyamatok, amelyek a testükben zajlanak, hogy milyen érték a termékenység és hogy igenis jó dolog nőnek lenni.

Előbb elfogadnunk kell, hogy később megbecsülhessük

Csilla úgy véli, ahhoz, hogy a testünket becsülni tudjuk, mindenekelőtt meg kell azt ismernünk.

– Kamaszkorban a testhez való viszony nagyon meghatározó az önértékelés szempontjából, hiszen kialakulhat egy fenntartásokkal teli hozzáállás. Talán nem is gondolnánk, hogy a lelki okok fizikai tünetekhez is vezethetnek: a menstruációt elutasító lányoknál előfordul, hogy az több fájdalommal jár. A saját termékenység és a test működésének megismerése nélkül nem tudunk jó viszonyt kialakítani önmagunkkal, illetve a menstruációhoz való pozitív viszonyulásunk nagy befolyással van felnőtt életünkre is. Gondoljunk csak bele: ha a saját testünket nem becsüljük, tiszteljük, hogyan várhatnánk el, hogy a későbbiekben egy párkapcsolatban a szerelmünk tisztelje és szeresse? Először meg kell tanulnunk értékelni lelkünk templomát, fiatalosabban fogalmazva: jól érezni magunkat a bőrünkben.

Tekintsünk tudatosan a termékenységünkre

– Érdemes a kamaszlányokat termékenységtudatosságra nevelni. Így növeljük a felelősségérzetet és nyomatékosítjuk, hogy a védekezési módszerek közel sem 100 százalékosak, így előfordulhat, hogy egy szexuális együttlétből új élet fakad. A tudatosság kialakítása segíthet abban is, hogy a testükkel tapasztalati viszonyba kerüljenek, ezáltal pedig nagy becsben tartsák azt, hogy egy nap felkészülten vághassanak bele a családalapításba. Végül, de nem utolsó sorban a ciklus követése kontrollt adhat a kezükbe, hiszen kevésbé lesznek kiszolgáltatva az ehhez kapcsolódó érzelmi ingadozásoknak, tudják, mi zajlik bennük és mire számíthatnak. Ez egyfajta biztonságérzetet is nyújthat számukra.

Ne a felnőtt tartalmakból informálódjanak!

– Többedmagammal kamaszfelvilágosító programmal járjuk az 5. és 6. osztályokat és megdöbbenve tapasztaljuk, hogy ebben a korban már megvolt a gyerekek első találkozása a pornográfiával. Ez nem kis veszélyeket rejt magában, ugyanis minél fiatalabb korban látnak ilyet, az annál nagyobb traumát okozhat nekik. A felnőtt tartalom mindössze pár kattintásra van tőlük, és ha a szülők otthon tiltólistára is teszik azt, a baráti körben könnyen hozzáférhetnek. A másik fontos szempont, hogy egy, a serdülőkor előtt álló gyerek még keveset tud a szexualitásról és ezekből, a 80 százalékukban erőszakos tartalmakból merít fals információkat. Viszont, ahogy minden másra, úgy erre is felkészíthetjük őket.

Szülőként nagyon sokat tehetünk

Bár nincsenek konkrét mintáink arról, miként beszéljünk gyermekeinkkel a szexualitásról, ez a képesség is tanulható. Ha arra is van vészforgatókönyv, hogy mit csináljanak, ha eltévednek az utcán, miért ne mondhatnánk el, mi a teendő, ha az osztálytársaik ilyen filmeket mutogatnának nekik? Kutatások bizonyítják, hogy bár azt gondoljuk, a kamaszokról lepereg a szép szó, valójában egészen 20 éves korukig a szexuális döntéseikre mi, szülők vagyunk a legnagyobb hatással.

(fotó: Shutterstock, privát)