A már húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A Házasság hetén több mint ötven településen csaknem kétszáz programmal várják országszerte az önkéntes szervezők az érdeklődőket különböző helyszíneken és az online térben. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Házasság és statisztika

Következzen néhány szám: tavaly 72 ezer pár kötött házasságot, ami 7,3 százalékkal, 4905-tel több az egy évvel korábbinál. Különösen látványos az emelkedés a 2010-es mélyponthoz (35 520) képest, egy évtized alatt ugyanis megduplázódott a házasságkötések száma. Közismert hazai terapeuták tapasztalata szerint viszont a pandémiás időszak – a bizonytalanság, a rendhagyó élethelyzetek –, megviselték a párokat, ezért fontos tudatosan odafigyelni a kapcsolatokra.

A Magyarországon már 2008 óta jelen lévő Házasság hete Mozgalom ezért most a hangsúlyt a közös fejlődésre kívánja helyezni, ezzel is segítve az ingatag helyzetbe kerülő párokat, valamint biztatást és megerősítést adva azoknak is, akik összekovácsolódva kerültek ki ebből az időszakból.

A házasságok folyamatosan változnak

– A házasságok vagy épülnek, vagy visszafejlődnek, de soha nem maradnak változatlanok. Minden egyes nap teszünk vagy mondunk valamit, ami vagy jobbá, vagy rosszabbá teszi a házasságunkat – véli dr. Gary Chapman világhírű párterapeuta, az 5 szeretetnyelv „atyja, akinek módszere milliók házasságára volt hatással világszerte. – Ha hajlandóak vagyunk bocsánatot kérni és a múltbeli kudarcokért egymásnak megbocsátani, szebbé tehetjük a közös jövőnket. Megtanulhatjuk egymás szeretetnyelvét beszélni, ami nagyban gazdagítja a házasságunkat.

Mint a magyar párokat köszöntő videoüzenetében fogalmazott: bizonyára lesznek olyanok, akik számára az év legjelentősebb döntése az lesz, hogy együtt maradnak, és dolgoznak azon, hogy javítsanak a kapcsolatukon. Ez ráadásul nemcsak a pár javát szolgálja majd, hanem nagy hasznára válik a gyermekeiknek is, akik így példát látnak az egészséges házasságra, ahol a férj és a feleség kölcsönösen arra törekszik, hogy gazdagítsa egymás életét.

Programok

Az idén a Maradjunk együtt! mottóval megrendezett Házasság hete központi programsorozata ma ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét Budapesten, a káposztásmegyeri református templomban, ahol igét hirdet Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Az ezt követő héten hétfőn Mihalec Gábor párterapeuta Kapcsolódás. Újra és újra, kedden pedig Gorove László és Kriszta Maradjunk együtt! Akkor is, ha...? című előadására várják az érdeklődőket a Házasság hete Facebook-oldalán.

Szerdán ugyanitt az ELTE-ről lesz élő közvetítés a Páratlan beszélgetés közismert párokkal sorozat programjaként, amelyben Lackfi János költővel és feleségével, Bárdos Júlia művészettörténésszel, a Pindroch Csaba és Verebes Linda színművész házaspárral, valamint Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval és feleségével, Valkai Anna családmenedzserrel beszélget Mohay Bence sportriporter.

Csütörtökön a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében „Egyensúly családban, munkában” címmel élő online konferencia lesz, pénteken pedig az Evangélikus Női Misszió szervezésében ifjú házasok vallanak az elköteleződésről a KÖZEL zenekar közreműködésével.

Szombaton a krízisek összekovácsoló erejéről Kovács Károly családterapeuta és felesége tart online előadást a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség YouTube-csatornáján, a hetet pedig ünnepi szentmise zárja a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban, ahol szentmisét mutat be és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök.

Az országos rendezvénysorozat keretében ezen kívül számos magyarországi és határon túli településen – többek között Győrben, Veszprémben, Szegeden, Kecskeméten, Miskolcon, Szentendrén, Marosvásárhelyen, Pozsonyban – előadásokkal, vetélkedőkkel, szerelmes kalandtúrákkal, egyházi alkalmakkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket különböző helyszíneken és az online térben.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan frissülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon érhető el.

Kvíz

A Házasság hetén olvasóink is tehetnek a kapcsolatuk megerősítéséért azzal, ha kitöltik a csalad.hu játékos kvízét, amelyet az oldal alján találnak. Esküvőről, évfordulókról, játékosan.

(fotó: pexels)