A féltve őrzött ruhák, kellékek, szerelmes levelek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

Több mint 500 éves mennyasszonyi ruha

A Textilgyűjtemény legkorábbi, nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darabja, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, amelyet 1522-ben Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor. A látogatók megismerhetik Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is, amely azon ritka középkori házasságok egyike volt, ami szerelemből köttetett. A korabeli krónikák szerint a két fiatal a király korai haláláig, 1526-ig rajongva szerette egymást.

Nemzeti színeink

A Magyar Nemzeti Múzeum tárlatán megtekinthető Alekszandra Pavlovna étkészlete is, amelyet a József nádorral kötött házasságába vitt hozományként. Az orosz Romanov-dinasztiából származó nagyhercegnő 16 éves korában, 1799. október 30-án Szentpéterváron ment feleségül a 23 éves József Antal János osztrák főherceghez, II. Lipót német-római császár fiához. A császári udvar a római katolikus, a cár az ortodox rítus szerinti szertartáshoz ragaszkodott. Végül az esküvőt mindkét szertartás szerint megtartották, előbb a cári palota kápolnájában az ortodox szertartás szerint, azután pedig a lovagteremben felállított oltárnál a római katolikus egyház tanításai szerint is. Az ortodox vallású nádornét szeretettel fogadták a magyarok, aki hamar meg is kedvelte a magyar zenét és táncokat. A legenda szerint az ő javaslatára lett piros-fehér-zöld a magyar zászló.

Hetedhét országra szóló lakodalom

A Magyar Menyasszony című tárlaton látható annak a Brandenburgi Katalinnak a fejdísze is, aki férje, Bethlen Gábor 1629. november 15-én bekövetkezett halála után elfoglalhatta a fejedelmi trónt Erdélyben. Lakodalmukat 1626. március 2-án Kassán tartották, nagy pompával. A menyasszony 340 lóval és 39 kocsival utazott az esküvőre Berlinből, a kísérete 255 főből állt. A vőlegény hatezer lovassal, ezerötszáz hajdúval, ötszáz német muskétással vonult elé. Az esküvőn tiszteletét tette a német-római császár és a török szultán, jelen voltak a svéd, a dán, a lengyel és spanyol király, a bajor választófejedelem, a havasalföldi és moldvai fejedelmek képviselői is. Az ifjú házasok csak tolmács segítségével beszélgethettek egymással, mivel a brandenburgi választófejedelem lánya csak németül és franciául tudott.  

Előkerül a családi archívum

A kiállítás látogatói megcsodálhatnak még számtalan régi lakodalmi tárgyat, nászajándékot, korabeli filmkockákon nézhetik meg, hogyan kötött házasságot IV. Károly és Zita, valamint csemegézhetnek Habsburg Ottó és Regina nászajándék-listájából.  

Az egyedülálló kiállítás ötletgazdája és kurátora dr. Simonovics Ildikó művészettörténész. A Magyar Nemzeti Múzeum 20. századi és kortárs textilgyűjteményének vezetője három éve indította el a Magyar Menyasszony elnevezésű Facebook-csoportot, arra buzdítva a csatlakozókat, hogy osszák meg családjuk esküvői történeteit, fotográfiáit. A csoportból végül több mint ötszáz felajánlott tárgy érkezett a kiállításra. Emellett már több mint 1400 esküvői fotó is szerepel az adatbázisban, amelybe a tárlat zárásáig bárki feltöltheti saját emlékét.