Már 184 ezer család otthonteremtését és 25 ezer család lakásfelújítását segítette a kormány - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Már 184 ezer család otthonteremtését és 25 ezer család lakásfelújítását segítette a kormány

MTI
2021. aug. 10. 9:05
Támogatások, kedvezmények

Már 184 ezer család otthonhoz jutását segítette a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), és több mint 25 ezer család igényelte az idén elindított otthonfelújítási támogatást – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden az MTI-vel.

Novák Katalin közleménye szerint a felújításra folyósított támogatások összege meghaladta a 20 milliárd forintot, a családok emellett eddig 24 milliárd forint költségvetési kamattámogatású otthonfelújítási kölcsönt igényeltek.

A kormány 2015-ben vezette be a CSOK-ot, az otthonteremtési program részeként 2021 januárjától az új építésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökkent, a CSOK-kal új otthont vásárlók pedig vissza is igényelhetik az áfát – emlékeztetett.

Hozzátette: csökkentek a közjegyzői díjak, a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentesek, többgenerációs otthonok kialakítására – az új lakás építése, vásárlása után járó CSOK összegének megfelelő – nagyobb támogatás igényelhető, valamint bevezették az otthonfelújítási támogatást, amelyhez kedvezményes – maximum hatmillió forint – otthonfelújítási kölcsön vehető fel. Utóbbit június végéig ötezer család vette igénybe – írta.

A közlemény szerint a kormány célja az otthonteremtési támogatások fenntartása és bővítése, hogy a gyermekes családok saját tulajdonú otthonban nevelhessék gyermekeiket.

(fotó: Shutterstock)