A belga PLOS Medicine folyóiratban publikált tanulmányban egy kutatócsoport a gyerekek IQ-ját vizsgálta a lakóhelyüket körülvevő zöldterületekkel összefüggésben.

„a kevesebb zöldterület a gyerekek intelligenciahányadosát is csökkenti”

Korábbi kutatások szerint azoknak a gyermekeknek, akik kevesebb zöldterület környezetében nőnek fel, több kognitív problémával kell szembenézniük, mint azoknak, akik több zöldet látnak cseperedésük során. Az új felmérés ezen felül még azt is bizonyította, hogy a kevesebb zöldterület a gyerekek intelligenciahányadosát is csökkenti.

A vizsgálathoz egy korábbi, kelet-flandriai ikrekről szóló tanulmány IQ adatait is felhasználták. Ez kicsit több mint 600, 10-15 éves gyermek adatait tartalmazta. Emellett olyan műholdképeket is igénybe vettek, melyeken látni lehetett a gyermekek lakóhelyeit és az azokat körülvevő parkokat és egyéb zöldterületeket.

A több zöld növényzet csökkenti a stresszt

Mikor összehasonlították a gyermekek értékeit a környezetükben található zöldterületek közelségével összefüggésben, a kutatók úgy találták, hogy a kevesebb zöldterület (3%-kal kevesebb, mint a zöldebb környékeken) közelében élő gyerekek átlagosan 2,6 ponttal értek el alacsonyabb eredményt az IQ-teszteken. A különbség teljesen független volt a gazdasági tényezőktől: a gazdagabb környéken élők ugyanannyival kevesebb pontszámot értek el, mint a szegényebbek. A kutatók azt is megállapították, hogy a csökkenés azoknál a gyerekeknél még jelentősebb volt, akiknek egyébként is alacsonyabb volt az IQ-juk.

A tanulmány a résztvevő gyerekeket az olyan viselkedési nehézségek alapján is összehasonlította, mint az agresszivitás vagy a figyelemzavar. Arra jutottak, hogy a kevesebb zöldterület környezetében felnövők ezekben is rosszabb eredményt (átlagban 2 ponttal kevesebbet) értek el.

A kutatók arra nem találtak bizonyítékot, hogy miért lehet hatással a zöldterület a gyerekek IQ-jára, de feltételezik, hogy a több zöld növényzet csökkenti a stresszt és növeli a szociális tevékenységet. Megjegyezték azt is, hogy más tanulmányok szerint a zöldben szegényebb környezet a kognitív képességekre is negatív hatással lehet.