Fődíjjal jutalmazták a bodajki Balogh Ádám zongoraművészt, a jászberényi Notheisz Janka karatést, valamint a körösfői Kovács Nóra Annát a biológiai területén elért eredményeiért, ezen kívül hat különdíjat is kiosztottak a rendezvényen.

A szombati budapesti eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a Nemzeti Tehetség Programot sokszínűség jellemzi, melyet jól mutat, hogy a díjazottak között például zongoraművész, vers- és prózamondó, asztaliteniszező, kutató, valamint a matematika és a kémia területén kiváló fiatal is található.

A Nemzeti Tehetség Program a sokoldalúságot egyebek mellett tanulmányi versenyek, ösztöndíjak, zenei tehetség programok, vállalkozássegítő képzések, valamint pedagógusképzések támogatásával biztosítja - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) elnöke, a Felfedezettjeink-pályázat értékelő bizottságának vezetője elmondta: 2011 óta évente addományozzák a Felfedezettjeink-díjat, amelyet eddig összesen 216 fiatal nyerte el. Idén a fődíjasok egyenként 150 ezer, a különdíjasok 80-80 ezer forint ösztöndíjban részesülnek, amelyet az érdeklődésüknek megfelelő céljaik elérésére fordíthatnak.

Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program részeként kialakított hálózat fontos célja, hogy a magyar fiatalok számára lakóhelytől és szociális helyzettől függetlenül lehetőséget adjon tehetségük kibontakoztatására.

A díjakat Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár adta át a fiataloknak. Fődíjjal ismerték el a 6-12 éves korcsoportban a bodajki Balogh Ádámot, aki 2022-ben az Országos Zongoraversenyen első helyezést és különdíjat kapott és elnyerte a Veroszta Magda-díjat; a X. Farkas Ferenc Országos Zongoraversenyen első helyezést szerzett és különdíjjal ismerték el; Brnóban a Mozart Nemzetközi Zongoraversenyen pedig második helyezést ért el.